Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ádventi varázslat Bécsben

2011-12-06 07:00:00

Iskolánk német nyelvi munkaközössége idén, 2011. december 2-án ismét megszervezte az immár hagyományosnak mondható ádventi kirándulását Bécsbe. Az egyre népszerűbb programnak köszönhetően ezúttal már két autóbusznyi diákkal vágtunk neki a hosszú útnak

Reggel álmos szemekkel gyülekeztünk, s indultunk úticélunk felé, de köszönhetően Szigeti Ágota tanárnő programismertetésének mindenki szemében a várakozás, a programok és látnivalók iránti kíváncsiság, s az ádventi hangulat átélésének a lehetősége csillogott. Kellemes meglepetésünkre az országhatárhoz közeledvén a Juventus rádió reggeli műsorában élőben kapcsolta az autóbuszvezetőnket, akinem mellékesen megemlítvén, hogy a váci Boronkay Középiskola diákjait viszi a karácsonyi vásárra – a magyarok körében egyre népszerűbb karácsonyi bécsi kirándulásról, az ádventi vásárlátogatásról és az ausztriai karácsonyi bevásárlásokról beszélt.

A bécsi programunk az építészeti stílusában egyedi Hundertwasser háznál kezdődött. Itt megtekinthettük a természet és az ember közötti harmónia hatására, vagy érdekében alkotott épületeket. Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser mester építészete az ún. organikus építészethez tartozik, melynek lényege, hogy az épület szerves egységet alkosson a neki otthont adó hellyel, mintegy „belőle nőjön ki”. Ez mindenre vonatkozik vele kapcsolatban: az anyagára, a méretére, a színére, a stílusára. Hundertwasser házain például nincsenek lyukak vagy rések. Onnan fák vagy bokrok nőnek ki. És szín, szín, tengernyi szín a külső falakon. A piros, zöld, citromsárga, narancs, okker, a harsány paletta minden elképzelhető változata. Mondják, az organikus építészet inkább filozófiai, mint építészeti irányzat. Ha így van, akkor Hundertwasser zsenije volt ennek a filozófiának. Igaz ez a vélemény igen megosztotta kis csapatunkat.

Második látnivalóként a Schönbrunni kastélyt, annak kertjét látogattuk meg. A kastély barokk stílusú császári rezidencia Bécs Hietzing nevű kerületében. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága, „Ausztria Versailles-a”. A kastély előtti téren már kis ízelítőt kaphattunk az ádventi vásár hangulatából: gyönyörködhettünk a szebbnél szebb kézműves pavilonokban, ahol bécsi és különböző osztrák specialitásokat kínáltak, a közérzetről pedig frissen készült finomságok, forralt bor- és puncsárusok gondoskodtak. Az edzettebbek pedig a vásári látványosságok közben „felugorhattak” az építészetileg is gyönyörű Gloriette-hez, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Bécs városára. Sajnos a köd miatt ezen állítást várhatóan csak a jövő évi látogatásunk után tudjuk majd igazolni
 
 
 
Belemerülve a vásári forgatagba programunk az ünnepi fényekbe öltöztetett belvároson keresztül (Kärtner Strasse, Stephansdom, Hofburg) vezetett a Városházához. A bécsi Városháza előtti téren alakítják ki évről-évre azt a legnagyobb mesevilágot, mely szerves része a karácsonyi vásárnak. A Városháza előtti sötét, kopasz parkból minden évben hívogató, a gyermek- és felnőtt szíveket megdobbantó csillogó-villogó teret varázsolnak: Jézuska-műhellyel, feldíszített fákkal és egyéb attrakciókkal. Itt is a legkülönfélébb karácsonyi ajándékok kaphatóak: játékok, finomságok, karácsonyfadíszek, ruhák, ételek, parfümök, képzőművészeti alkotások, és sok-sok apróság. A kínált portékák látványa az illatos sült krumpli és sült gesztenye varázsa azt hiszem, minden korosztályt lenyűgöz. Az átfázott nézelődők pedig forralt borral, rumpunccsal és további forró italokkal melegíthetik fel magukat.  Órákig lehet itt sétálni, nézelődni, beszélgetni s a sötétedéssel pedig egyre elevenebbé válik a tér, kigyúlnak a fények, s minden még csillogóbb, még varázslatosabb lesz. 
Sajnos az egy naposra tervezett kirándulás miatt időben haza kellett indulnunk, de a gyülekezőhely felé tartva még az eltévedők is megcsodálhatták a kivilágított Parlament épületét, a Hofburgot, a szintén vásári térré alakult Mária Terézia teret a múzeumokkal, valamint az Opera épületét.  
 
 
 
A Bécsi Adventi Varázs évről évre meghódítja mindenki szívét. Az évszázadok alatt a Bécsi Karácsonyi vásár sokkal többé vált, mint egy hely, ahová a raktárakból kihelyezett kellékeket árulják, hiszen arra is lehetőséget nyújt, hogy a világ minden tájáról összegyűlt emberek találkozóhelyeként szolgáljon. Az éves Bécsi Adventi Varázs (ahogyan az esemény napjainkban ismert) egyre több és több látogatót vonz évről évre. Ez a lenyűgöző téli csodaország tette ezt a kizárólag bécsi eseményt egy valóban nemzetközi programmá. Minden évben több millió látogató, s köztük egyre több honfitársunk érkezik a vásárra, egyre többen szeretnék újra és újra átélni ezt az ÁDVENTI VARÁZSLATOT. 
 
 
Az enyhe célzással megfogalmazott zárásban szeretném minden résztvevő nevében megköszönni a német munkaközösség tanárainak – Szigeti Ágota, Dr. Surman Jánosné, Heiszig Melinda, Molnár Mária, Dr. Behányi Rita – szervezői és idegenvezetői munkáját.
 
Dian János