Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

Beszámoló a IV. Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokversenyről

2020-01-30 11:53:00

Ismét sikerült dobogós helyezést elérni Boronkays diáknak a már 4. éve városunkban megrendezett Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokverseny döntőjében!

Az idei évben is a Városháza Dísztermében rendezte meg a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület azt a Kölcsey Ferenc szónokversenyét, amelyet még 10 éve Gergely Zsolt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hozott életre, de 4. éve már határon túli középiskolás fiatalokat is megszólít egy kétfordulós megmérettetésre. A verseny elődöntőinek helyszínei az idei évben Vaja, Sárospatak, Vác, Budapest, Szeged és Révkomárom voltak. Korábbi években helyszínül szolgált még Nyíregyháza, Szatmárnémeti, Szabadka.

A döntő a versenyek sorában a 30-dik volt, melyre 16 versenyzőt juttatott be az őszi elődöntők fordulóinak zsűrije.

Az első fordulóra a diákok otthon felkészülhettek, melynek témája az örökváltság volt. Ezt a felszólalást a reformkor nyelvezetével kellett előadni.

A második forduló témáját a helyszínen kapták meg a versenyzők, ahol a 3D-s nyomtatású húsok jövőbeni elterjedéséről kellett mellette vagy ellene érvelni egy 15 perces felkészülési idő után, a mai kor nyelvezetét használva.

Mindkét szónoklatra 3-3 perc idő állt rendelkezésre.

Prof. Dr. Jánosi Zoltán a Kölcsey Társaság korábbi elnöke, Tallián Mariann színművésznő, Konfár Mónika pályaorientációs szakember, Inotay Gergely Ábel alpolgármester, Guth Zoltán kommunikációs vezető, Turek Miklós színművész és Fáy Péter, mint Kölcsey leszármazott nagyon sok szempont alapján hozta meg az alábbi döntésével a verseny végeredményét:

1. Dzama-Demjén Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja.
2. Fehér Regina, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója.
3. Oláh Gellért, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma diákja.

A középmezőnyben végzett iskolánk másik két diákja Baráz Dávid és Recski János, így mindhárom diákunknak GRATULÁLUNK eredményes szereplésükhöz!

A versenyt megtisztelte Sándor Ágnes tanárnő, aki Baráz Dávid felkészítő tanáraként emléklapot vehetett át.

A verseny támogatói sorában találhatjuk az ELTE Márton Áron Kollégiumát, a Váci Szakképzési Centrumot, Vác Város Polgármesteri Hivatalát, a Duna-Dráva Cementet, a Kölcsey Társaságot, valamint a Dian Méhészetet. Nélkülük ez a színvonalas rendezvény nem jöhetett volna létre, melynek előestéjén a Váci Dunakanyar Színház produkcióját élvezhették a versenyzők, kísérőik.

Az 5 órás programon ezen túlmenően képet kaphattak a résztvevők a verseny 10 éves múltjáról, valamint a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület által alapított „A magyar kultúra szolgálatáért” díjat Gergely Zsolt, iskolánk műszaki területen tanító tanára vehette át. A program ünnepi ebéddel és múzeumlátogatással valamint belvárosi sétával zárult.

N.N.