Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Beszélgetés Marcsi nénivel - Mikor keresd meg az iskolapszichológust?

2012-01-03 08:00:00

 

Várlak,
... ha nincs kivel őszintén beszélned;
... ha úgy érzed, hogy a kamaszkor nehéz;
... ha úgy érzed, hogy problémáiddal magadra maradtál;
... ha szeretnéd magad jobban megismerni;
... ha másképpen látod a világot, mint szüleid és tanáraid;
... ha félsz a holnaptól;
... ha pályaválasztási gondjaid vannak;
... ha szerelmi csalódás ér;
... ha nem jössz ki testvéreddel, barátoddal.

Régi adósságunkat törlesztjük, amikor felkeressük Füzesiné Szász Mária pszichológust, iskolánk ifjúsági tanácsadóját, hogy mondjon pár szót arról, hogy kik, milyen problémákkal kereshetik meg őt.

 

Mióta ad pszichológiai tanácsot iskolánkban az Önhöz fordulóknak?
A váci szociális szolgáltatások háza megbízásából már öt éve tartok minden második kedden 13 és 16 óra között tanácsadást. Ebben az időben fordulhatnak hozzám a diákok és a tanárok egyéni, személyre szabott tanácsadásra
 
Ezen kívül milyen foglalkozásokat tart még?
Igazgató úr megbízásából a 9. osztályoknak csapatépítő órákat tartok, a 10. osztályosoknak pedig ismeretterjesztő órákat önismeretről, személyes kommunikációról és párválasztásról
 
Milyen tipikus esetekben keresték a tanár kollégák?
Főleg az osztályfőnökök keresnek a legkülönfélébb kérdésekkel. Volt olyan kérés, hogy a tanár szerette volna jobban megismerni diákjait és követni az osztálya csoportdinamikai történéseit, és ehhez új módszerek és eszközök alkalmazásáról konzultáltunk. 
Nem ritka, hogy egy-egy gyerek megváltozott viselkedése vet fel kérdéseket, pl. nyugtalan lett, szétszórt vagy figyelmetlen, de ilyen probléma lehet az is, ha visszahúzódóbbá vált, mint amilyennek korábban ismerték. Különös figyelmet igényel, ha valaki rendszeresen megszegi a szabályokat, gyakrabban kerül konfliktusba társaival, ha sok a hiányzása – még akkor is, ha orvosilag igazolt. Röviden: minden téma lehet, ami a teljesítmény romlását eredményezi. 
Akkor is kereshetnek természetesen, ha gyerek életében valamilyen rendkívüli dolog történt, mely traumatikus hatással járt, pl. közeli családtag elvesztése, szülő tartós távolléte, erős megszégyenülés vagy ilyen lehet egy átélt baleset is.
 
Milyen tipikus esetekben keresik a diákok?
A diákokat leginkább önmaguk megismerésének igénye foglalkoztatja. Nem ritka, hogy a jelentkezők valamilyen konfliktust éltek át szüleikkel, vagy ritkább esetben tanárával, és ennek feloldásához kérnek segítséget. Többen küzdenek tanulási, koncentrálási nehézségekkel, akik a tanulási módszereik fejlesztéséhez igényelnek támogatást. A pályaválasztás szinte mindig aktuális téma. Ilyenkor a személyiségének és érdeklődésének leginkább szóba jövő alternatívák azonosítása a feladat. 
A pszichológus pályát választók közül gyakran keresnek a szakmai érdeklődéssel és a foglalkozás nehézségeiről és szépségeiről kérdeznek.
 
Hogyan kereshetik fel?
E-mail-es jelentkezést kérek a diákoktól és a tanároktól egyaránt a fuzesine.maria@gmail.com címre. Időpont egyeztetés után kerül sor a személyes találkozásra. A tanácsadás helye a C 216-os terem.
 
Nehéz lehet a pszichológusnak, mert mindig csak negatív élményekkel, dolgokkal találkozik, és nagy lehet a nyomás, hogy tőle várják a megoldást.
Szeretem a munkámat annak ellenére, hogy valóban gyakran súlyos élethelyzetekben keresnek fel. Nagyon jó megélni, mikor a hozzám forduló rájön élete eddig nem látott összefüggéseire, képes más szemmel nézni a vele történteket, átértékelni kapcsolatát szüleivel, barátaival. De persze már az is pozitívum, ha egy kicsivel jobban érzi magát a bőrében. 
 
Szilágyi Erzsébet
 
***
 
Pszichológiai tanácsadás
 
Minden páros hét keddjén 13.00-16.00 óra között vár Füzesiné Szász Mária pszichológus.
 
Bejelentkezés: 
fuzesine.maria@gmail.com e-mail címen.