Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkay az ország élvonalbeli iskoláinak konferenciáján

2011-11-06 06:00:00

A békéscsabai Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola adott otthont a csabai önkormányzat Oktatási Bizottsága által szervezett TOP 12 konferenciának, melyre iskolánk igazgatója is meghívást kapott és előadást is tartott.

Kik tartoznak az élvonalba, kérdeztem Fábián Gábort, iskolánk igazgatóját?

Erre a konferenciára a budapesti Fazekas és Puskás, az egri Neumann, a debreceni Fazekas és Mechwart, a szegedi Radnóti, a győri Révai, a szombathelyi nyolcosztályos gimnázium, a pécsi Lőwey és a váci Boronkay kapott meghívást, de a rangos névsort még biztosan ki lehetne egészíteni. Az elmúlt öt év átlageredményei alapján ez a tizenkettő volt a legjobb.

Milyen eredményeket vettek számításba?

Az elmúlt öt év versenyeredményeit, továbbtanulási arányát és a megszerzett nyelvvizsgákat vették alapul.

Mi volt a témája a konferenciának?

Fél-fél órás előadásokban arról értekeztünk, hogy a tehetséggondozás, a tanulói és tanári eredményesség milyen tényezők kedvező eredőjeként születik meg. Milyen pénzügyi feltételek kellenek hozzá, mennyiben játszik szerepet a tanítási módszerek változatossága, a pedagógus elhivatottságÉs természetesen tehetséges növendék is feltétele az ilyen szintű eredményességnek.

Miről beszélt az előadásában?

Arról szóltam, hogy hogyan váltunk "inasiskolából" "versenyistállóvá" az elmúlt hatvan esztendőben. Rövid, történeti áttekintést adtam az iskola hat évtizedéről, a képzési struktúrák változásáról, a város nevezetességeiről. Büszkén beszéltem arról, hogy Vác a Nemzet Sportvárosa és a Nemzet Kulturális Városa.

Szilágyi Erzsébet