Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkays tanárok a CERN-ben - II.

2011-10-29 11:54:00

Az idén augusztusban közel negyven, ismereteit bővíteni kívánó, lelkes csoport tagjaként két Boronkays tanárJendrék Miklós és Jendrék Gabriella – is részt vett az Eötvös  Loránd Fizikai Társulat által meghirdetett egyhetes Cerni továbbképzésen. (A cikksorozat 2. része.)

Az aktuális kérdések és az aktuális válaszok

A kutatóközpontban folyó tevékenység rendkívül összetett és szerteágazó [9]. Egyidejűleg több, az ember jelenlegi tudása határainak bővítését szolgáló kutatás folyik. Az LHC-kísérletektől választ várnak a Standard Modell [10] által megjósolt, illetve magyarázatra szoruló kérdésekre
 
  • Sérül-e a népszerű Higgs-bozon elmélet, amely magyarázattal szolgálhat az elemi részecskék tömegére? Ha nem, hányféle Higgs-bozon van, és mekkora a tömegük? [09]
  • Továbbra is összhangban lesz a barionok még pontosabban mért tömege a részecskefizika standard modelljével?
  • Léteznek-e a jelenleg ismert részecskéknek szuperszimmetrikus („SUSY”) partnerei?
  • Miért van több anyag, mint antianyag?
  • Léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják, és „látjuk”-e őket?
  • Milyen természetű az az anyag, amely a világegyetem tömegének 96% át alkotja, és a jelenlegi csillagászati megfigyelések számára elérhetetlen (sötét anyag, sötét energia)?
  • A gravitáció miért gyengébb nagyságrendekkel, mint a másik három alapvető kölcsönhatás?
  • A feltett kérdések tisztázására irányuló tevékenység ismertetéséről, a megoldott és megoldásra váró feladatokról vendéglátóinktól és magyar anyanyelvű előadóinktól kaptunk részletes tájékoztatást (3. ábra).
A feltett kérdések tisztázására irányuló tevékenység ismertetéséről, a megoldott és megoldásra váró feladatokról vendéglátóinktól és magyar anyanyelvű előadóinktól kaptunk részletes tájékoztatást (3. ábra)
 
 
 
3. ábra. Mick Storr és Horváth Dezső mesélnek a CERN rejtelmeiről
 
 
Megérkezésünkkor Horváth Dezső és Mick Storr fogadtak bennünket, és egész ott-tartózkodásunk ideje alatt foglalkoztak velünk, irányították a csoportot. A legtöbb előadást  Horváth Dezső tartotta. Magával ragadó, közvetlen előadásmódjával, hatalmas és szerteágazó tudásával mindnyájunkat elbűvölt. Nagyon megszerettük.
A hét folyamán megismerhettük a többi magyar előadót is. Sok újat hallottunk Fodor Zoltántól a detektorokról, ill. a nehézion–fizikáról. Pásztor Gabriella a részecskefizika  helyzetéről, Veszprémi Viktor a gyorsítókról tartott előadást. Debreczeni Gergelytől megtudtuk, mi is a Grid. Sükösd Csaba a részecskefizika orvosi alkalmazásairól számolt be.  
Élvezetesek és rendkívül hasznosak voltak Szillási Zoltán és Béni Noémi által tartott üzemlátogatások, gyakorlati foglalkozások. Megható és egyben példaértékű a megismert fiatal kutatók odaadása, elkötelezettsége.
 
 
 
4. ábra. Az ATLAS látogatói központ megtekintése 
 
folytatjuk ...
<ugrás vissza>      |      <1. rész>      |      <ugrás előre>