Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

FÉK-ezz Vácon!

2011-12-06 10:22:00

A FÉK, azaz a Fiatalok az Élet Küszöbén programot a Timóteus Társaság Alapítvány 1994-ben fejlesztette ki. Ez az értékközvetítő program minden 13-18 éves magyar diák számára elérhető kíván lenni és büszkék lehetünk, hogy magyarországi születése óta 5 kontinens 52 országában kezdték el használni.

 

A FÉK program filozófiája:
Napjaink megváltozott erkölcsi légkörében a fiataloknak igen nehéz megtalálni önmagukat, ha nem nyújtunk számukra egy vezérfonalat, amelyhez igazíthatják az életüket.
 
A FÉK program célkitűzései:
  1. Fejlődjön a diákok önértékelése, kommunikációs készsége, és ezen keresztül javuljanak barátkozási, kapcsolatépítési képességeik.
  2. Mérséklődjön a szexuális partnerválogatás, s ezáltal csökkenjen a szexuális úton terjedő betegségek, nem kívánt terhességek és az AIDS fertőzések száma.
  3. Növekedjen a veszélyérzet a diákokban a kábítószerekkel szemben. Megtanuljanak nemet mondani a kortársnyomásnak, így csökkenjen a droggal való visszaélés.
  4. A diákok felkészüljenek a felnőttkorra, a házasságra és a családi életre azáltal, hogy erkölcsi alapjaik, értékrendjük megerősödik és a jellemük fejlődik.
 
FÉK továbbképzés:
A FÉK minden évben továbbképzéseket szervez fiatalokkal foglakozó szakemberek számára. Az itt elhangzó előadások az ifjúságot különösen érdeklő témák körül csoportosulnak.
A 2011 októberi FÉK szimpóziumon iskolánk tanárai közül hárman vettek részt:
 
Nagy Márkné Novák Mónika, Urbán Andrea és Weltler Csilla.
 
 
FÉK program a Boronkayban:
 
 
Iskolánk vezetése támogatja a FÉK tananyag használatát az osztályfőnöki órákon. 2011. januárjától Kun Tímea FÉK munkatárs közreműködésével havonta tartunk rendhagyó osztályfőnöki órákat elsősorban a 9. évfolyam számára.
 
Különleges lehetőség, hogy az amerikai munkatársak angol nyelven tartanak FÉK órákat, így az értékközvetítés mellett a diákok nyelvtudása is fejlődhet.
 
FÉK Klub az Adullám Barlangban:
 
 
 
Havonta egy péntek este összejöhetnek a középiskolás fiatalok a városközpontban, hogy érdekes témákról halljanak, jól érezzék magukat és ismerkedjenek.