Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

„Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van…”

2011-11-15 05:00:00

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából a 11.n és a 11.p osztály készült egy sokoldalú, színes előadással a 11. évfolyamos diákok számára. Előadásunk különleges felütéssel vette kezdetét, felkészítő tanárnőnket, Teiszler Mária tanárnőt a műsor felvezetése közben rendre intették, és a helyére cibálták. Ez a mozzanat szimbolikus jelentéssel bírt, imitálva az 1956-os feszültségekkel teli eseményeket.

Megtekinthető az előadáson készített filmfelvétel:

 

 

Az 1956-os események a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménysorai közé tartozik. Magyarország népe, főként a forradalmat kirobbantó debreceni majd fővárosi lakosok, a sztálinista diktatúra és a szovjet megszállás ellen léptek fel október 23-án. A magyar népre ösztönzően és buzdítóan hatottak a júniusi lengyel munkásfelkelések, szintén a kommunista erők ellen, melyek sikeresek voltak. Itthon a feszültség egyre csak nőtt és nőtt, különféle szervezetek alakultak a sztálinista rendszer ellen, főként fiatal, egyetemista tagokkal. A forradalom előtti nap, a Budapesti Műszaki Egyetemen történt a nagy megbeszélés, mikor egyeztették a másnapi terveiket. Október 23-án 3 órakor megkezdődött a Bem szobor előtt az az esemény, amire mind az elődeink, akik megélték és részt vettek rajta, és mi, akik később nőttünk fel, egyaránt büszkék lehetünk
 
 
A magyar történelemben és irodalomban nem ez az egyetlen olyan idegen erő elleni fellépésünk, amikor az ellenség brutális létszámbeli illetve erőbeli fölénnyel rendelkezett, mégis rendíthetetlen bátorsággal állt ellen
 
 
Műsorunk elején Hujbert Anna és Mráz Benedek néptáncát tekinthettük meg. 
Mindannyian emlékszünk Gárdonyi Géza regényére, az Egri csillagokra, Dobó Istvánra, Bornemissza Gergelyre és az ő bátorságukra. Az egri vár 1552-ben a 2500 fős őrséggel várta az 60-70 ezres lélekszámú török sereg érkezését. A katonák bátorságának és a halált nem félő cselekedeteinek köszönhetően magyar győzelemmel ért véget az ütközet. Dobó István esküjét, Rasman Zsolt, 11. n osztályos tanuló szavalta el.
Arany János balladájából, Szondi két apródjából a 11. p osztályos tanulók adtak elő egy jelenetet. Ez a mű ugyan nem olyan hősiességet mutat be, mint az Egri csillagok, hanem itt az apródok hazához való hűségén van a hangsúly. A törökökkel szemben ismét győzelmet arattunk, ám a törökök létszámfölénye ebben az esetben is jelentős volt. 
 
 
Az irodalomban is találkozhatunk hasonló momentumokkal, amikor a "kicsi" szembeszáll a "naggyal". A Pál utcai fiúk-ból ismert Nemecsek Ernő is így tett. Büszkén, rendületlen bátorsággal tűrte azt, hogy a nagyobbak megalázzák őt nyilvánosan. Neki ugyan nem volt esélye Áts Feriékkel szemben, de megfutamodhatott volna, mégsem tette. Ezt a jelenetet keltették életre a 11. p osztályos fiúk.
Mindezek után Sinkovits Imre előadásában hallhattunk egy hangfelvételt, ami a zsarnokságot mutatta be. Ez a felvétel tökéletesen jellemezte az akkori érzéseket egy csipetnyi iróniával társítva. A felvétel után a 11.n osztály berontott a díszterembe, ahol egy körtáncot táncoltak. Ez a váratlan esemény szimbolikus jelentéssel bírt, a népet jelképezte. A berohanás a felfordulást és a spontaneitást jelentette. Először rendezetlenül álltak a tanulók, majd mindenki megtalálta a saját helyét. 
 
 
A tánc után egy vetítést láthattak a diákok, ami az október 23-ai eseményeket és a forradalom részleteit mutatta be. A hatást fokozta Marosvölgyi Gergely 12.p osztályos tanuló felolvasása is, aki ismertetett egy korabeli tudósítást, amiből érdekes információkat tudhattunk meg és a látott képekkel összepárosíthattuk őket. 
Műsorunk végéhez közeledve egy újabb táncot láthattunk Anna és Benedek előadásában, majd zárásképp Szabó Berta 11.n osztályos tanuló két Nemes Nagy Ágnes verset szavalt. Az ünnepséget a Himnusz közös éneklése zárta.
A műsort minden szereplő nagyon kreatívnak találta, ahogy azt is, hogy a két osztály együtt szerepelt, ezáltal közelebb kerülve egymáshoz. Azt hiszem a jövőben mindkét osztály vállalna hasonló kaliberű iskolai szereplést. 
Parti Eszter 11. n