Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

Igazgatói javaslatok a digitális tanrend gördülékenyebbé tételére

2020-04-02 13:09:00

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

A visszajelzések alapján azt gondolom, hogy bár az első nagy traumán túl vagyunk, amit ezen, kényszer szülte helyzet okozott, s egyre jobban beletanulunk az új dolgokba, de azért a gördülékeny működés érdekében bizonyos területeken fejlődni kellene, ezért az alábbi javaslatokat teszem:

1.    Követhető napirend kialakítása
Az iskolába járás és az órarend, de akár az egyéb elfoglaltságok is ütemezték, rendszerezték a napodat. Ez legyen most is így! Kelj fel időben! Oszd be, mikor mivel foglalkozol! Legyen reggeli-ebéd-vacsora rendes időben! Szánj időt a testmozgásra is! Feküdj le időben és aludj eleget! Ne lógásra, számítógépes játékokra használd a hirtelen „rád szakadt” időt, mert bizony akkor jelentősen le fogsz maradni a többiektől!

2.    Feladatok ütemezése
Mivel nincs órarend, az ütemezést magadnak kell elvégezni. Jó lehet erre a célra pl. egy táblázat (küldtem az osztályfőnököknek), amelyben vezeted, hogy miből, mikor, milyen feladatot kaptál, s annak mi a beadási határideje. Ne halassz mindent az utolsó pillanatra, mert akkor bizony elvégezhetetlenül feltorlódhatnak a beadandók! 

3.    Visszajelzések a tanárnak
Sokan panaszkodnak a „túlterhelésre”, amelyet nem is vitatok, hiszen a tanárok is most tanulják ezt a rendszert. Jelezzétek a tanárnak, hogy a kiadott határidőig ez sok! Kérjétek a mennyiség csökkentését vagy a határidő kitolását! Persze ez úgy korrekt, ha ehhez indoklást is fűztök. Ha erre nem hajlandó, akkor jelezzétek az osztályfőnöknek!

4.    Egyebek
•    Olvasd el figyelmesen a kiadott feladatot, mert sokszor a rossz értelmezés okozza a zavart vagy pluszmunkát!
•    Ha valamit nem értesz, kérj segítséget, vagy kérdezz rá (főleg a tanárodtól, de időnként egy osztálytárs is jó lehet)!
•    Jelezd, ha problémád van! („Néma gyereknek anyja se érti a szavát!”) Akár megértési, akár feladatelvégzési, akár eszközbeli. Ha pl. elromlik a számítógéped, az iskolában segítünk, ha kell, akár otthonra is tudunk adni.
•    Ne ragadj egész napra a számítógéphez! Időnként gyere el tőle! Végezz testmozgást!
•    Feküdj le időben és aludj eleget!
•    Tarts élő, beszélgetős (telefon, online, szabályok betartásával akár személyesen is) kapcsolatot ismerőseiddel, rokonaiddal. 

5.    Nyári gyakorlat
Ez kizárólag a 10.e, 10.g, 10.k (körny.véd. része), 11.e, 11.g, 11.k, 13.g és 13.p jelű osztályokat érinti.
Mivel egyelőre nincs újabb információ, mint hogy a nyári gyakorlatokat teljesíteni kell, mindenkit arra ösztönzünk, hogy próbáljon meg céget találni a nyárra! Ha ez nem sikerül, akkor megszervezzük az iskolában. 

NE FELEDKEZZENEK MEG RENDELKEZNI AZ ADÓ 1%-RÓL!

Vác, 2020. április 02. 

Fábián Gábor igazgató