Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

LÁTVÁN(Y) - az optikai illúziók kiállítása

2017-09-13 18:04:00

A Boronkay 2017-2018. tanévének első kiállításán optikai illúziók témakörében állítottak ki a szervezők. (Horváth Balázs, Mojzes Zsófia,  Kovács Éva) A kiállítást Németh Árpád festőművész nyitotta meg 2017. szeptember 7-én.

 

 Németh Árpád festőművész nyitotta meg a kiállítást

„A tanév első tárlata egy rendkívüli kiállítás abból a szempontból, hogy szorosan együttmüködtek a kollégák és a diákok annak érdekében, hogy az iskola növendékei egy olyan Látván(y)t kaphassanak a világunkról, amely valahol a tudomány és a művészetek határterületén áll” – mondta a kiállítóhely házigazdája, Mojzes Zsófia. A kiállított művek minden fogékony befogadót a Valóság és a Láthatatlan határmezsgyéjére vezethették el, a Láthatatlannak, a Felfoghatatlannak a világát próbálták tágítani. 

A Látván(y) kiállítás látványai

A kiállításmegnyitó egy vetítettképes bemutatóval kezdődött. (A képeket Mojzes Zsófia, az idézeteket Teiszler Mária válogatta, a prezentációt Hujbert István állította össze.)
Németh Árpád váci festőművész, az Új Szalon egyesület tagja nyitotta meg a kiállítást.

 Nagyítás

Szabó Lőrinc: Dzsuang-Dszi álma című versét Kovács Csenge szavalta el

A tárlat egyik leglátványosabb és egyúttal legmunkaigényesebb darabja Puskás Ferenc ikonikus fotójának újragondolása volt. A 203cm x 273cm-es kép, amelynek látványa csak távolodva áll össze a néző számára, 1131 különféle nagyságú fekete golyóból készült. E mű és egyben a kiállítás megálmodója Horváth Balázs, a Boronkay Arculatstúdó munkatársa, személyes indíttatást érzett arra, hogy e látványos darabok kikerüljenek a diákok elé, s mintegy beavatódjanak a vizualitás eme különös világába. Az ő tervei alapján készült a Szoba is, amely az egyforma magas embereket volt képes törpévé és óriássá varázsolni. A létrehozásában még egy utolsó makettes-boronkays hattyúdalaként részt vett, Fodor Béla, a már oly sok látványos munkával kiállító végzős diákunk is.

Ames-szoba

 

A kiállítás alkotói


    Horváth Balázs
    Mojzes Zsófia
    M. Kovács Éva

 

Segítők voltak


    Birszki Levente
    Együd Petra
    Fodor Béla
    G. Teiszler Mária
    Gubicz Fanni
    Hujbert István
    Kis Dávid
    Molnár Mónika
    Murányi Zsófia
    Schwarcz Anna
    Szász Anna
    Tóthné Brassói Hilda

***

A kiállításmegnyitóról az ESTV is beszámolt a 2017. szeptember 12-i Híradójában. 

***

A Nemzeti Sport Online is kiposztolta 2017. szeptember 20-án a Puskás-projekt készítéséről szóló videónkat ezzel a címmel és szöveggel:

„Videó: golyókból Puskás-arckép? A végeredmény nagyon látványos
Egészen különleges formáját választották a Puskás Ferenc előtti tisztelgésnek a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziumának tanulói. A készítők a magyar legenda ikonikus fotóját gondolták újra, és készítették el 1131 különféle nagyságú fekete golyóból.”

h.i.


Diákok véleménye a kiállításról: 


 Kiss Tünde fotói

 Magyar Boglárka fotói

 A kiállított munkák

 Molnár Zoltán felvétele

 Hujbert István prezentációja

 ESTV Híradója (2017.09.12.)

 A Puskás-portré készítése


 

További mozgóképek a kiállított művekről: