Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

LITERA–TÚRA 2011

2011-11-04 13:43:00

Örömmel mondhatjuk, hogy újabb hagyománnyal bővül a Boronkay: a LITERA-TÚRÁVAL. Iskolánkban immár másodszor szerveztek irodalmi kirándulást a magyartanárok, melyen 30 diák és 8 tanár vett részt 2011. október 23-án.

Egy szép őszi napon, október 22-én az ország egyik legszebb városába látogattunk, Esztergomba. Az irodalom iránt érdeklődő tanulók és tanárok vettek részt a színes programokkal tarkított kiránduláson. Először Magyarország legnagyobb bazilikáját tekintettük meg, mely méltán híres történelmi múltjáról. Belátást nyerhettünk a hatalmas épület teljes történetébe, egy részletes idegenvezetés által. A kirándulás következő részeként kisvasúton robogva szemléltük meg a város különböző pontjait, valamint a közeli Párkányt. Következő úti célunk Babits Mihály egykori háza volt az Előhegyen. Tüdőnket próbára tevő út vezetett a hegytetőre, de nem volt hiábavaló fáradozásunk, mert lélegzetelállító látkép fogadott minket Esztergom városáról. Babits és kortársai mindennapjaiból kaphattunk egy kis ízelítőt. Eredetiben, a költő előadásában hallgathattunk verseket, majd megnéztünk egy kisfilmet a Nyugatosokról. Ezután 2 órás szabadprogram következett, melyet mindenki saját igénye szerint tölthetett el. A kirándulás végén a kis társaság zömeutolsó „megállóként”beült a közeli Szamos cukrászdába, ahol egy finom sütemény és forró tea mellett megbeszélte a frissen szerzett élményeket.

Élményekkel gazdagon és meglehetősen elfáradva értünk haza, de gondolatban már a következő Litera-túrára készülünk! Mindazon vállalkozó szellemű diákoknak ajánljuk ezt az utazást, akik szeretik a kultúrát, és szeretnék egymást és tanáraikat egy kicsit jobban megismerni az iskolán kívüli közegben is.