Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Jelentősen megújult a honlapunk

2017-09-21 00:52:00

A majdnem falunyi „lakosú”, kisvárosnyi költségvetésű iskolánknak, amelynek a tanórákon, a szakkörökön, az edzéseken túl évente legalább félezer eseménye van, elemi szükséglete volt ezidáig is a méreteihez illő nagyságú és minőségű saját elektronikus sajtót működtetnie. Az alábbi híradás most arról szól, hogy a hét éve indult régi honlapunk a napokban, reméljük, az olvasók számára teljesen észrevehetetlenül, ám sok tekintetben megújult. 

 

Mint minden modern elektronikus sajtó, úgy a miénk is igyekszik lépést tartani az új kor felgyorsult információtechnológiai követelményeivel, így szeptember első napjaitól egy teljesen megújult honlappal szolgáljuk tovább a szülők, a diákok, az iskolánk iránt édeklődők bőséges, pontos, s talán egyúttal érdekesnek is mondható tájékoztatásának ügyét. A változás külsőleg szinte alig látható, azonban a háttérben immár egy teljesen új „motor duruzsol”, köszönhető mindez Krebsz Ádám, egykori diákunk programozói szorgalmának, tehetségének. 

A munka hosszú előkészület után a napokban fejeződött be, és igazából csak a befejezése után vált ismertté annak valós mérete. Felidéznénk pár adatot, csak az érdekesség kedvéért, amely hozzávetőlegesen megmutathatja az anyagok áttelepítésének nagyságrendjét:

Fotók: 
tíz tanév tantestületi, technikai dolgozói, diákjai nagyítható csoportképeinek, portréinak gyűjteménye került át, azaz kb. 10-12.000 fénykép,

Galériák:
tíz tanév iskolai eseményeinek időrendbe rendezett galériái, szám szerint 1630 galéria, amelyekben átlagban 50 kép található, tehát összesen kb. 81.500 sajtófotó mozgott a munka során,

Videók:
nyolc tanév legfontosabb eseményeiről szóló 1160 db-os filmgyűjteményt migráltuk, köztük a kiemelt fontosságú szalagavatós-, ballagási videókat, ezen tartalmak összidőtartamra nem lehet kevesebb 580 órányi, azaz 24 napnyi videódokumentációnál,

Tablóképek:
1954-2017-ig, 63 tanév minden osztályának nagyítható tablóképe is átmozgott,  mindezek az osztályfőnökök fotóival, és az osztályok névsoraival,

Cikkek:
a 2010. októberétől eltelt hét esztendőben 1790 cikk jelent meg, évente átlagban 256 írás.

E tetemes méretű anyag és a honlap minden hivatkozása, menü alatti tartalma egy teljesen megújult szoftverkörnyezetbe, és egyúttal új szerverre is átkerült úgy, hogy közben megmaradt minden funkcionalitása, és egyúttal új szolgáltatások is beépültek a szerkezetébe.  

Az alábbiakban bemutatunk egy ábrát, amely zanzásítva összegzi az új honlap régi és új szolgáltatásait:

 A-menü – a piros, vízszintes menü a Boronkay „célközönségei" szerint tagozódik. A sor végén található „Kapcsolat” rovatunk az űrlapokon kívül a honlap egyetlen interaktív felülete, itt lehet írni az igazgatóságnak iskolaszakmai kérdésekben, ill. a szerkesztőségnek a honlappal kapcsolatban. Az első típusúra Fábián Gábor igazgató úr vagy megbízottja ad választ, a másodikra Hujbert István felelős szerkesztő.
     
 B-menü – e kék, balhasábon található sávra tettük az iskolával kapcsolatos alapinformációk menüpontjait. 

 CIKKEK – a középső hasábban vannak az aktuális híreink, a szülőknek szóló információink, az iskolánk eseményeinek előrejelzései, ill. az azokról szóló beszámolók, diákjaink, tanáraink sikereiről szóló anyagok. Minden írás bőségesen kiegészül sajtófotóval, panorámaképpel, letölthető dokumentummal, galériával és videóval. E gazdag multimédiás tartalmat a Hujbert István mentorálta BorLap Médiacsoport szolgáltatja, amelyben minden tanévben mintegy 30 diák szorgoskodik az események dokumentálásán, és diáksajtósként gyakran ők maguk számolnak be a programokról.

A számokkal jelzett helyeken találhatóak a honlap régi-új szolgáltatásai:

 1 – naptár (a napokban töltjük fel a pontos tartalommal).
 2 – keresés (szinte minden olyan szövegre lehet mostantól keresni, amely a honlapunkon található, a találatok a jobb eligazodás miatt struktúrálva jelennek meg). Érthetetlenmód alig használták/ismerték ezidáig olvasóink e szolgáltatást, pedig e bonyolult szerkezetű és bőséges tartalomban talán ez lehet a legmegbizhatóbb eszköz a tájékozódásra.
 3 – iskolánk hivatalos Facebook-jának friss posztjai találhatóak itt.
 4 – a legfontosabb cikkeink „futnak" ehelyütt.
 5 – e széles sávban vannak cikkeink, amelyekről ezentúl a teljes felületükre kattintva is tovább lehet lépni a részletes tartalomhoz.
 6 – a cikkek címe alatt a tartalom azonnali megosztására szolgáló gombok helyezkednek el, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Facebookon, a Google+-on, a Twitteren, illetve elektronikus levélben megoszthassanak olvasóink számukra érdekes tartalmakat.
 7 – nagyítható, körbeforgatható panorámakép, gyakran 360 fokos látvánnyal.
 8 – nagyítható, részletgazdag fénykép.
 9 – lebegő ablakban kiegészítő, letölthető, nyomtatható dokumentum.
10 – Youtube-videó az iskola csatornájáról.
11 – max. 99 képet tartalmazó, képaláírásos galéria.
12 – ez a cikkek közötti gyorsnavigálás sávja.
13 – az itt futó logókon vannak iskolánk legfontosabb partnereinek linkjei.

A fenti ábra ún. morzsamenüje egy régi navigációs hiányosságot pótol honlapunkon, amely ezentúl azt biztosítja, hogy a használatával a menüpontok „érintése” nélkül lehet majd egy szinttel feljebb lépni egy-egy többszintes menüszerkezetben.

Mobil nézet:

A megújulás egyik legfőbb mozgatórugója volt, hogy immár érintőképernyőn, azaz tabletes, okostelefonos környezetben is jól teljesítsen a honlapunk. A változás kikerülhetetlen volt, hiszen diákolvasóink eszközhasználati szokásai már régen nem az asztali gépekhez kötik a tájékozódásukat. Pár ábrán igyekszünk bemutatni, miképpen mutatnak honlapunk szolgáltatásai a mobileszközökön: 

 

 

 

Reméljük, ezentúl diákjaink is mindgyakrabban rá-rátévednek majd a népszerű Facebook-oldalunk mellett immár honlapunkra is, ahol valóban számukra sok-sok fontos, pontos és érdekes hírre akadhatnak önmagukról, barátaikról, tanáraikról, iskolájukról. Szerkesztőként is csak javasolni tudjuk mindenkinek, hogy érdemes hosszabban is elidőzni, elmélyülten böngészgetni honlapunk gazdag tartalmában, mert találhatnak itt bőven olvasni- és látnivalót a sajtó mindhárom klasszikus (közlöny, hírlap, magazin) műfajában. A hét évnyi gazdag tartalom lassan iskolánk „wikipédiájává” tette honlapunkat, használják hát bátran a KERESŐ-t, ha valamire kíváncsiak lennének a Boronkayval kapcsolatban.

Szívesen vesszük olvasóink észrevételeit, a használat során felbukkanó esetleges hibás működésekről, tartalmakról szóló értesítéseit.

A továbbiakban e megújult honlapunkon könnyű informálódást, hasznos böngészést kívánunk minden kedves olvasónknak!

a felelős szerkesztő