Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A pedagógusok gyakran különös csodákra képesek

2012-06-06 23:04:00

E csodatévők egyike, Falvay Katalin, aki tiszta emberségével, sziszifuszi szívóssággal hozza ki az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon konduktoraként a lehető legtöbbet a rábízott fogyatékos gyermekekből. E szelíd, de mégis erőt sugárzó fiatal szakember tartott közvetlen hangulatú vetítettképes előadást 2012. április 2-án a díszteremben a hivatásáról, a sokak által képezhetetlennek tartott, halmozottan sérült fiatalokkal vágzett munkájáról

 
Egérrel a fenti kép mozgatható, ill. kettős kattintás után a panorámafotó nagyíthatóvá válik. A jobb felső piktogramra való kattintás teljes képernyős látványt eredményez.
 
Katalint 2010-ben e területen végzett áldozatos munkájáért Junior Prima Díjjal tüntették ki. A díjjal olyan fiatal tanárokat, pedagógusokat, nevelőket szoktak elismerni, akik munkájukkal hozzájárulnak a magyarországi oktatás színvonalának emeléséhez, korszerűsítéséhez, tevékenységükkel példát mutatnak, és kiemelkedő szerepet töltenek be a maguk területén.

Falvay Katalin, az ipolytölgyesi otthonban élő 150 súlyosan, halmozottan sérült (Down-beteg, autista, hallás-, látás-, és mozgássérült) fiatalok 15 fős csoportjának egyéni fejlesztését végzi, hogy a gyermekek napi életükben a képességeiknek megfelelő legmagasabb szintű önállóságot érhessék el.

Az előadót Jendrék Gabriella hívta meg, a növendékeink pedig lenyűgözve hallgatták, mind mondani szokás, szinte itták az elkötelezett szakember minden szavát. Nagyon , rendkívül fontos, hogy ilyen példákat is megmutatunk néhanapján az útkereső és életükkel oly gyakran elégedetlen diákjainknak. Bizony fontos, hogy megrendüljenek néha egy olyan emberi sorson, olyan gyermekek életébe nyerjenek bepillantéstakiknek nem adatott meg a látás és a hallás adománya, akik életesélyeinek drámai kilátásai lehetnek csupán, hiszen már az édesanyjuk is eltaszította őket magától
 
 
Falvay Katalin mély hittel, és sugárzó erővel mesélt diákjainknak e felemelő hivatásáról, köszönjük, hogy itt járt közöttünk!
 
h.i.