Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Also noch einmal Achtung, Achtung!

2016-05-05 07:29:49

Az idei német nyelvi tanulmányi kirándulásra április 10. és 16. között került sor, amelynek helyszíne az osztrák Tirol tartomány volt. A 43 diák jó része a 9.D osztályból érkezett, de volt egy csoport a 11. A osztályból is osztályfőnökükkel, Molnár Mária tanárnővel, Ismini a 11. N-ből, és két szendehelyi külsős diák is csatlakozott hozzánk.

 
 
 
Nyelvi táboraink célja nemcsak a nevezetességek megtekintése, a fogadó ország kultúrájának megismerése, hanem a német nyelv gyakorlása is, ezért a délelőtti „turistaprogramok” után a diákok anyanyelvi tanárok óráin vehettek részt.
 
Igyekeztünk úgy összeállítani a látnivalók sorát, hogy mindenki találjon kedvére valót. Sokszor nézzük távolról, az autópályáról a melki apátságot. Most végre alkalmunk nyílt arra, hogy az odafelé vezető utat megszakítva be is térjünk egy órára. Az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, mert a beígért eső helyett többnyire szikrázó napsütés és kék égbolt tette élvezetessé a kültéri programokat.
 
 
A wolfsklamm-i szakadék megmászása még a fájós térdű diákokat is kárpótolta hatalmas szikláival, csörgedező kristálytiszta vizű patakjával, vízeséseivel. A magaslatok után a föld alá is ellátogattunk Schwaz-ba, ahol az ezüstbánya történetével ismerkedhettünk meg. Csillogásból bőven volt részünk a Swarovski múzeumban, ahol csodálatos ékszereket, kiegészítőket csodáltunk, az áruk miatt leginkább távolról.
 
 
A napsütés velünk volt a tiroli skanzenban is, és Innsbruckban, ahol a síugró sánc és a várospanoráma megtekintése után a belvárosban tettünk egy sétát egy nagyon kedves idegenvezető hölgy kíséretében. 
 
 
 
 
 
 
Aki szívesen visszatérne a paloták, kastélyok időszakába, a tratzberg-i és neuschwanstein-i kastélyban álmodozhatott arról, milyen lehetett úrinőként élni a romantikus környezetben. A bajor neuschwanstein-i kastély II. Lajos király talán leginkább ismert építménye. Tornyaival és csipkéivel egy igazi kőből épült álom a hófödte magas hegycsúcsok és a smaragdzöld vizű tó környezetében. A Wartburg mintájára épült palotában a német középkor alakjai és hősei kelnek életre. Rendkívül gazdagon díszített termei betekintést nyújtanak a király lelkivilágába, aki a mítoszok és fontos történelmi személyek iránti tiszteletével maga is halhatatlanná szeretett volna válni. Még Szent István királyunk is látható az egyik freskón. Sajnos kiemelten turisztikai központ, ezért a sok idelátogató érdeklődő miatt nem nagyon maradt idő nézelődésre, német precizitással és fegyelemmel percre pontosan indították és terelték a csoportokat.
 
 
 
A Haus steht Kopf (feje tetejére állított ház) még kevés helyen létezik, mi ezt is kipróbálhattuk, milyen érzés felülről szemlélni a világot. Bár sok vicces kép készült, mégis jobb érzés a talajt a lábunk alatt tudni, nem fordítva.
 
 
Mindenképpen ejtsünk pár szót a nyelvtanulásról is Hall in Tirol városkában. Mindhárom diákcsoportunkat dicsérték a tanárnők nyelvi szintjük, lelkesedésük, aktivitásuk miatt. Nagy élmény a nyelvtanuló számára, ha megérti az anyanyelvi tanárt és ő is megérteti magát. Itt most nem számított a melléknévragozás, a szórend, az adott kifejezés, hiszen így vagy úgy, de sikerrel elmagyarázták mondandójukat. Ez a megerősítés arra ösztönzi őket, hogy megéri a befektetett energia, hiszen egy nyelvvel új világ nyílik meg előttük sok érdekességgel, személyiséggel. Az egyik csoport tanárnője lelkesen készített gyümölcslevest, ami a diákok szerint kiállta a próbát, pedig a tanárnő talán nem akarta elhinni, hogy finom lehet.
 
 
A programokon túl meg kell említenünk kiváló szállásunkat (Gasthof Steixner), vendégszerető háziasszonyunkat (Eva), aki bőségesen ellátott minket reggelivel és vacsorával, sofőrünket, hogy mindig eljutottunk probléma nélkül úti célunkhoz.
 
A kísérőtanárok közül külön köszönetet mondunk Szigeti Ágota tanárnőnek, aki az utazással kapcsolatos szervezést vállalta.
 
Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, csodálatos tájakon jártunk, gyakoroltuk a nyelvet és jó közösséggé formálódtunk az út alatt. Jövőre újra lehetőség nyílik egy másik régió felfedezésére, újabb kalandokkal és élményekkel. Aki teheti, tartson velünk akkor is!
 
 
 
Trieb Veronika