Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Bremen durch meine Augen – Európai diáktalálkozó Brémában

2017-10-18 08:02:00

Az egész Brémai utazás idén januárban „kezdődött”, mikor Szigeti tanárnő megkeresett engem (Vanderlik Csenge) és Szász Annát (11.N) egy fantasztikus és talán soha vissza nem térő lehetőséggel.  Az Európai Unió diáktalálkozót szervezett Brémába és pályázat alapján az EU több országából két szerencsés diák kiutazhatott és részt vehetett az eseményen. A mai napig is hihetetlenül hangzik de Magyaroszágot én és Anna képviselhettük május 6-tól Németországban.

Már az oda út is nagyon izgalmas volt, életembe először repültem ráadásul kettesben voltunk, egyedül kellett megoldanunk az utunkat Budapesttől Hamburgig majd onnan Brémába. Szerencsére kint már várt minket a mentorunk, Mészáros Gyuri aki évek óta Brémai lakos.

Egy nappal előbb érkeztünk mint a többiek és így kicsit sikerült felfedeznünk a várost Gyuri segítségével. A „bohém negyedben” volt a szállásunk, itt megtapasztalhattuk a város igazi arcát, függetlenségét és vidámságát. Nagyon könnyű volt megszeretni a macskaköves utcákat, folyópartot, szigetet és végtelen parkot.  Másnap reggel igazi brémaiként körbebicikliztük a várost ami nem véletlenül viseli a „Németország Hollandiája” nevet, mindenki két keréken közlekedik. Délután elfoglaltuk a szállásunk a város mellett található sziget diákszállásán és megismerkedtünk a többiekkel. Érkeztek fiatalok Angliából, Csehországból, Ukrajnából, Olaszországból és Franciaországból is.

Minden reggel együtt indultunk a szigetről komppal a Brémai Európa Pontra ahol konferenciákon vettünk részt,majd szabadidőt kaptunk a városban. Délutánonként mindig más programokon vettünk részt, meglátogattuk a Bunker Valentint, a Nordsee partját, demonstráltunk a város főterén. Esténként mindig egy másik nemzet éttermében vacsoráztunk ezzel is jelképezve Európa sokszínűségét.  Az olasz, spanyol, mexikói és francia éttermekben jól elbeszélgettek egymással a különböző országok diákjai, felejthetetlen élmény volt. A helyi politikusok is rengeteg időt töltöttek ilyenkor velünk, kérdeztek az országunk helyzetéről és hogy mit gondolunk az EU-ról.  A beszélgetés és a konferenciák jórészt németül zajlottak amitől eleinte kicsit tartottam de mindig sikerült megértenem miről van szó.

Az utolsó reggel még közösen megreggeliztünk a többi diákkal és ki ki ment haza a maga országába. Ahonnan jöttünk és ahol dolgunk lesz a jövőben. 

Vanderlik Csenge 10.N