Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Egy kis „egyetemi előzetes”

2012-10-10 18:40:00

A 11.G osztályos biológia-kémia faktosokkal és a 10.G leglelkesebb tanulóival 2012. október 4-én  ellátogattunk a BME középiskolásoknak szervezett laborfoglalkozására. Az interaktív kísérletezgetést Kutasi tanárnő szervezte nekünk az Analitika és Szervetlen Kémia Tanszék Laboratóriumába

Egy nagyon kedves hölgy fogadott talpig köpenyben, szemén védőszemüvegben. A felszerelést mindenkinek kötelező volt viselni, így kaptunk mi is köpenyeket és szemüvegeket, hogy elkezdhessük a kísérleteket. Először pH kimutatást végeztünk háztartásban is előforduló anyagokkal, utána megvizsgáltunk néhány , csapadék és komplex tulajdonságát. Végül savakat és lúgokat titráltunk. Minden munkafolyamathoz leírást és kitöltendő vizsgálati lapokat is adtak.
 
A vendéglátó laborvezetőnő minden szakmai kérdésére ügyesen válaszoltunk, a mérések sem okoztak gondot, hiszen már sok hasonlóval találkoztunk. Meglepődtek, mivel az eddigi tapasztalataik egészen mások voltak. Nem csoda, hiszen a diákok nagy része még soha nem látott sem kémcsövet, sem kísérleteket.
 
 
 
Kissé szokatlan volt az öreg épület hatalmas laborja a mi iskolánk új, modern , bár jóval kisebb laboratóriumához képest.
Összességében élveztük a patinás egyetem ódon hangulatú helységeit, bepillanthattunk az egyetemisták egyszerű csütörtök délutánjába és sokan kedvet kaptunk a még több kísérletezéshez, esetleg kutatáshoz.
 
Búcsúzóul mindenki kapott ajándékot: stílusosan egy-egy periódusos rendszert.
 
Köszönjük Kutasi tanárnő!
 
Hujbert Kata 11.G