Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Első alkalommal osztottunk Boronkay Katedra Díjat

2013-09-05 14:22:30

Egy tavalyi döntés alapján iskolánk két tanárát részesítik egy-egy tanévben Boronkay Katedra Díjban. Idén a tanévnyitón, ünnepélyes keretek között, a díj odaítélésének történetében első alkalommal Szilágyi Erzsébet és Erőss Sándor kapta meg e kitüntető címet.

Az alapító szándéka szerint a tantestületből bárki felterjesztheti a kollégáját e díjra, majd a javasolt személyekről minden tanév végén szavaz a tantestület. A három területen dolgozó munkatársak közül (szakmai, humán és kollégiumi, természettudományi) egy-egy évben két boronkays tanár részesülhet majd e díjban, tanévenként a szakterületek igazságos rotációjában választva a legkiválóbb kollégák közül. 
 
Az alábbiakban közöljük a két felterjesztő laudációját, amely alapján e két kiváló kollégát megszavazta a tantestület. 
 
 
 
SZILÁGYI ERZSÉBET 
 
ERŐSS SÁNDOR 
 
 
 
1978-ban végzett az ELTE történelem-földrajz szakán. 1999-től iskolánk tanára. Középiskolai tanulmányai és pályája Váchoz kötik. A Boronkayba hamar beilleszkedett, osztályfőnöki feladatokat vállalt, tantestületi kirándulásokat szervezett, előadásokat tartott. Pezseg körülötte a levegő, történelemórái lebilincselőek. Emlékezetes műsoraival gazdagította iskolánk kulturális életét, említhetjük az első, a szérűskerti épületben ünnepelt karácsonyt vagy a kommunizmus áldozatairól megemlékező összeállítást, folytatva az 1956-os forradalomról szóló megemlékezésekkel. Katartikus élményű rendezvényeivel a történelmi eseményeket irodalmi-zenei és film, képzőművészeti művek bevonásával gazdagítja és teszi élményszerűvé. Hivatásának tekinti munkáját, hitvallásának tartja, hogy tanítványaiban a nemzeti érzést és egy szilárd erkölcsi értékrendet alakítson ki. Osztályfőnökként a tanulmányi kirándulások során a határon túli magyar vidéket mutatja be tanulóinak. Nemcsak diákjaival jó és közvetlen a kapcsolata, hanem azok szüleivel is. (Többüknek tanára is volt.)
Országos versenyeken szerepelnek diákjai, az OKTV országos döntőjén Oláh Máté 11. évfolyamos diákként 27. helyezést ért el. Csapatai az Országos Honismereti Vetélkedőn 9. és 15. helyen végeztek.
Az emelt szintű írásbeli és szóbeli vizsgák koordinátoraként végzett munkája pontos, megbízható.
Legbüszkébb a családjára, gyermekeire (egyik fia és lánya pedagógusok) és sok-sok tanítványára.
Urbán Márta
 
1978-ban került iskolánkba azzal az egyértelmű feladattal, hogy mint szakoktató szervezze meg ezen hagyományos gépésziskolában az elektronika gyakorlati oktatásának feltétel rendszerét. Továbbá dolgozza ki a hatékony szakoktatás eljárásait. Munkája során az elmúlt évtizedekben olyan villamos gyakorlati oktatási feltételrendszer alakult ki iskolánkban, amely hazánk egyik legkorszerűbb és legteljesebb gép- és műszerparkjával dicsekedhet ma is. Az elhivatottság érzéséből kiindulva feladatát maximálisan teljesíti, e mellett diákjait sikerrel készítette és készíti fel a különböző országos szakmai tanulmányi versenyekre. 
 
Olyan jól képzett tisztességes és munkát szerető növendékek kerülnek ki keze alól, akik megállják helyüket, mind a felsőoktatásban, mind pedig a különböző munkahelyeken. Sokat ad, de igényesen követel. Erős, szívós akaratú, határozott és következetes egyéniség. Időt, energiát nem kímélve dolgozik. Munkájában példamutató, ezért kollégái és tanítványai egyaránt tisztelik, szeretik és becsülik őt.

 

Dian János
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gratulálunk mindkét kitüntetettnek, további jó munkát, és sikereket kívánunk!