Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Felejthetetlen élmények Japánban – egy diák tollából

2015-04-08 18:12:13

Az idei évben tovább erősödött a Vác-Yurihonjo közötti kapcsolat. A nyáron városunk hivatalos delegációja töltött el egy hetet ebben a gyönyörű távol-keleti országban, Mokánszky Zoltán alpolgármester vezetésével. A városi delegáció látogatása után váci és Vác környéki diákok egy csoportja is ellátogatott Japánba családjuk támogatásának köszönhetően.

Ez a csodálatos diákcsere program Yurihonjo (Akita tartomány) és Vác között közel húsz éve kezdődött, hogy összekapcsolja az eltérő kultúrákból származó diákokat.
Amikor ismerősöktől hallottam erről a programról nagyon kíváncsi lettem hogyan is működik. Szerencsére néhány barátom - aki már korábban részt vett benne – elmondta, hogy ez a csere-program az egyik legjobb módja annak, hogy megismerjünk egy új kultúrát, és azáltal, hogy a diákok a fogadó családoknál laknak, közvetlenül tapasztalhatják meg a mindennapi életet.
 
 
 
2013 nyarán egy japán diákcsoport látogatott Magyarországra, ahol melegszívű váci és Vác környékén élő családok fogadták őket nagy szeretettel. Ahogy telt az idő, a vendégek egyre otthonosabban érezték magukat annak ellenére, hogy a mi hagyományaink, szokásaink nagyon eltérőek attól, amit ők megszoktak.
 

Bár az angoltudásukat egy kicsit jobbnak gondoltam, azért jól megértettük egymást és felejthetetlen élményeket szereztek itt. 
Ettől a nyártól kezdve folyamatosan igyekeztem egyre többet megtudni Japánról, kultúrájukról és szokásaikról.
Az idei évben mi látogathattunk el Japánba. Tíz csodálatos, élményekkel teli napot töltöttünk ebben a gyönyörű országban. Utunk minden pillanatáról rengeteget tudnék mesélni, de biztos vagyok benne, hogy a csatolt képek magukért beszélnek. Úgy gondolom, hogy ennek az életre szóló élménynek a legfontosabb eleme az volt, hogy mindent közvetlenül, a helyszínen tapasztalhattunk meg.
 
Yurihonjo városa Akita prefektúrában található, ahová Tokióból repült csoportunk. Vendéglátóink nagy örömmel fogadtak minket, és a város fogadást szervezett a magyar csoport és fogadó családjaik számára, ahol gyorsan elfelejtettük fáradtságunkat a hosszú út után Ezután izgalmas, eseményekkel teli napok következtek, a városlátogatásoktól kezdve a tengeri fürdőzésen, fesztiválokon át rengeteg kalandban volt részünk. A sok élményből hadd emeljek ki néhány emlékezetes pillanatot. 
Először is a tea-szertartást említeném, ami tradicionális szokás Japánban. Bár nekem a zöld tea egyáltalán nem ízlett a teaház hangulata kompenzálta az ízt. Maga a ház egy múzeum része ahol önkéntes nyugdíjasok „dolgoznak”. A ceremónia végén néhány diákunkat még a helyi televízió is meginterjúvolta benyomásaikról.  
 
A másodikként a Tüzijáték fesztivált idézem fel, ahol yukata-kat viseltünk, amit aznap kaptunk fogadó családunktól. De mi is a yukata? Mindennapi viseletre szánt nyári kimonó Japánban, melyet nők és férfiak egyaránt viselnek. Mindig is az volt az álmom, hogy hordhassak ilyen különleges ruhát!
 
Az események tetőpontján látható tűzijáték hihetetlenül szép volt, amelyet csak fokozott a folyón úszó ezernyi fénylő lampion. Én még sohasem láttam ilyen gyönyörű látványt. Több ezer ember élvezte ezt az estét a folyóparton, ahol külön köszöntötték a magyar csoportot a hangos bemondóban. Szomorú, hogy fényképezőgépeinkkel nem tudtunk olyan felvételeket készíteni, amelyek visszaadják a valóság varázsát.
 
 
 
 
 
Végül, de nem utolsó sorban említem, amit sohasem fogok elfelejteni: Tokiót, az óriási és élettel teli várost. Nagyon örültünk, mikor megtudtuk, hogy itt is tölthetünk néhány napot. Megnéztük a városközpontot, sétálhattunk az esti Tokió utcáin és természetesen a nagy és híres Mount Fuji közelében is jártunk. Itt - Hakonéban - láttunk hőforrásokat és ettünk bennük főtt tojást is, amelyek héját feketére színezett a víz. (Minden megevett tojás 7 évvel hosszabbítja meg az életet – a legenda szerint.)
 
 
 
      
Életre szóló élményekkel és több ezer fotóval gazdagodva tért haza csoportunk e csodálatos út után. A többi diák nevében is szeretném megköszönni családjainknak és a japán fogadócsaládoknak, hogy lehetővé tették számunkra ezt az utazást. Remélem beszámolómmal sikerült egy kis ízelítőt adni erről a fantasztikus élményről. 
 
 
Jövő nyáron pedig nagy szeretettel várjuk az idelátogató újabb Japán diákokat!
 
Keresztyén Laura