Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Három OKTV-dobogós növendékünk sikere matematikából (2. rész)

2012-06-18 15:00:00

Az idei Matematika OKTV mindhárom dobogós helyén ezúttal boronkays diák állhatott, Debreceni Ádám az I., Híves Kristóf Márton a II. és Magyari Viktor (a tavaly I. helyezett) 2012-ben a III. helyen végzett a döntőben. E siker kapcsán mindenképpen kimondható az, hogy iskolánk történetében még soha nem volt ennyire eredményes a matematika munkaközösségünk munkája, mint ebben a tanévben. Azért kerestük fel Cs. Nagy Andrást, iskolánk matematikatanári munkaközösségének vezetőjét, hogy megtudakoljuk tőle, milyen út vezetett ehhez az eredményhez

< -- a cikk előző része

 
Tanár úr, őszintén, meg tud oldani minden versenyfeladatot? Ha esetleg mégsem, akkor viszont az a kérdés merülhet fel, hogy miképpen is lehet tanítani azt, ami magát a tanárt is meghaladja?
 
Igen, vannak olyan feladatsorok, amelyekből nagy boldogság lenne, ha öt példából négyet meg tudnék oldani. Sporthasonlattal élve ez olyan, mint a világklasszisokat felnevelő úszóedző, akinél már kezdőként is jobban úsznak a tanítványai, azonban őnélküle mégsem lehetnének olimpikonok e született tehetségek. Lassan hozzászoktunk bizony ahhoz, hogy magunknál sokkal jobb „úszókkal” van dolgunk, azaz sokkal okosabbakkal kell dolgoznunk, sőt néhanapján akad diákjaink között egy-egy valódi zseni is. Mindazonáltal el kell mondanunk, hogy olyan ideális növendékekről beszélünk most, akiknek a napi tananyag, a szakkörök, a kiadott szakmai olvasmányok problémamentesen mennek, ezek visszakérdezésével nem is kell bíbelődnünk. Ami ezeken túli, na az az érdekes! Nem mi kérdezünk tőlük, hanem ők bombáznak minket a kérdéseikkel, mégpedig olyanokkal, amikkel utoljára az egyetemi tanulmányaink legmagasabb fokán találkoztunk csak. A tapasztalataink szerint az általuk feltett tíz kérdésből ott helyben, kapásból , ha 2-3-ra lehet válaszolni, a többire csak hosszas keresés után tudunk megfelelni, de vannak olyanok is, amire csak szakirodalmat tudunk ajánlani. Magunk között „tájolásnak” hívjuk a felkészítésnek ezt a részét, abban igyekszünk nekik segíteni, hogy mit és honnan keressenek ki.
 
Készülnek-e valamilyen új stratégiával a következő tanév versenyeire?
 
Természetesen szeretnénk megőrizni e kiváló helyünket a ranglistán, azonban be kell látnunk, hogy szinte lehetetlen, hogy jövőre is megszerezzük mindhárom első helyet. Ami viszont mégis biztatónak tűnik, hogy a kilencedikeseknek kiírt országos matematikaverseny döntőjében, e tanévben is két nulladikos (nyelvi előkészítős) diákunk tudta szép eredménnyel képviselni az iskolát. Egyértelműen a hozott képességekből és a megtanult tudásból jutottak erre az eredményre, úgyhogy nem kell jövőre sem aggódnunk a tehetséges növendék-utánpótlás hiánya miatt, s ha ehhez sikerül nekünk is hozzáadni a tapasztalatainkat, akkor talán várhatóak még további kiváló eredmények.  
 
Hujbert István
 
 

 

 Képek az OKTV díjátadóról

 Cikkünk az ünnepélyes díjátadóról itt olvasható