Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Havas hegycsúcsoktól a festői utcákig

2013-10-15 20:56:15

Az előző tanév májusában Közép-Európa smaragdzöld ékkövéhez, a Bodeni-tóhoz utaztunk egy felejthetetlen nyelvi útra. Ahogy a tájban, úgy a német nyelv sokszínűségében is gyönyörködhettünk.

 
 
Az Oberreute mellett elhelyezkedő irsengrundi hotel, mely egy teljes hétig adott otthont nekünk Németország csücskében fekszik, gyönyörű kilátással az Alpok hegyeire és erdőire.
 
Természetesen nem csak a kikapcsolódásról és a szórakozásról szólt a kirándulás; nyelvi osztály révén hétfőtől szerdáig minden reggel Bregenzbe utaztunk iskolába, hogy csoportokra bontva ott élő tanárokkal gyakorolhassuk a német nyelvet. Ők különböző érdekes és izgalmas programot tartogattak számunkra. Feladatokat oldottunk meg a városban, megtekintettük az ottani látványosságokat, például a bregenzi tavi színpadot. Szerdán néhány ott tanult dallal és játékkal búcsúztunk a tanároktól és napjainkat onnantól pihenéssel, utazással és városnézéssel töltöttük. Megnéztük a Bodeni-tavat a bregenzi Pfänderbahn felvonóból – a hegytetőn csodás látvány tárult elénk, és ez még csak a kezdet volt. Lindauban várost néztünk, megcsodáltuk a neuschwanstein-i kastélyt és környékét. Dornbirnben az Inatura természettudományi múzeumot látogattuk és visszautaztunk az időben a Rolls-Royce múzeummal. De eljutottunk Svájcba is, ahol Schaffhausen volt az egyik úti cél. Itt a hatalmas vízesést a sziklák tetejéről is megszemléltük egy kis hajókázás után. Sétáltunk a Rajna part ékkövének utcáin, Stein am Rheinban valamint a sajtmúzeumban, ahol különféle sajtok készítését követhettük nyomon – természetesen a pálinkamúzeum után. Nem álltunk meg Svájcban, egészen Liechtensteinig vitt az utunk, egészen a fővárosig, Vaduzig. Itt ismerkedhettünk meg az ottani kivételes szépségű tájjal és életvitellel egy idegenvezető és egy kisvonat kíséretében, majd egy vetélkedő keretében.
 
 
Minden nap fáradtan tértünk haza, de telis-teli élményekkel. Azt gondolom, hogy mindannyiunknak felejthetetlen emlék az ott eltöltött egy hét, nem csak a havas hegycsúcsokkal és zöld mezőkkel tarkított táj miatt, nem csak az ottani nevezetességek és tanultak miatt, legfőképp az együtt töltött idő és a személyes emlékek tették olyan széppé ezt az év végi osztálykirándulást. 
 
Maczó Tímea 10.N