Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Iskolánkban megalakult az intézményi tanács

2013-10-16 18:27:02

Egy megváltozott törvényi rendelkezés miatt iskolánknak létre kellett hoznia a szülők, a nevelőtestület és az intézmény székhelye szerinti települési önkormányzat delegáltjaiból egy újonnan megalakult intézményi tanácsot. Ennek az alakuló ülésére került sor 2013. október 15-én az iskola nagy matematika kabinetjében.

 
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ceglédi Tankerülete valamennyi, KLIK Ceglédi Tankerülete fenntartásában működő intézmény vezetője részére elküldött egy tájékoztatót, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényi változások miatt az iskoláknak intézményi tanácsokat kell létrehoznia. Az Nkt. 73. § (3) és (4) bekezdései meghatározzák az intézményi tanács létrehozásának feltételeit:
 
„(3) Az iskolában a helyi közösségek érdekeinek képviseletére a szülők, a tanulók a nevelőtestület, az intézmény székhelye szerinti települési önkormányzat, egyházi jogi személyek a helyi gazdasági kamarák azonos számú képviselőjéből és a fenntartó delegáltjából álló intézményi tanács hozható létre.
 
(4) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott feltételek nem teljesülnek abban az esetben az intézményi tanácsot a szülők, a nevelőtestület és az intézmény székhelye szerinti települési önkormányzat delegáltjaiból kell létrehozni.”
 
Ennek értelmében legkésőbb 2013. október 16-ig kellett létrehozni az intézményi tanácsokat.
 
A következő hetekben az Oktatási Hivatal gondoskodik az intézményi tanácsok nyilvántartásba vételéhez egy elektronikus felület kifejlesztéséről. Ez az elektronikus felület teszi majd lehetővé, hogy az intézményi tanácsok az ügyrendjüket elkészítsék, elektronikusan rögzítsék, majd kinyomtatás és hitelesítés után megküldjék a KIR ügyfélszolgálat részére.
 
A felület elkészülése előtt, tájékoztatásul az Oktatási Hivatal megküldi azt az ügyrendmintát, amely pontos iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy az Oktatási Hivatal által biztosított elektronikus felületen az ügyrend milyen adattartalommal jelenik majd meg.
 
Fábián Gábor az intézményi tanács ezen első összejövetelén felhívta a frissen megalakult tanács figyelmét arra, hogy ügyrendjüket a hamarosan közzétételre kerülő formai és tartalmi elvárások alapján tervezzék majd meg.
 
Az elektronikus felület megnyitásáról, annak kezeléséről és az aktuális teendőkről az Oktatási Hivatal a későbbiekben tájékoztatni fogja az intézményvezetőket.
 
h.i.