Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Országos harmadik díj környezettudományban

2013-04-08 07:05:49

Idén rendezték meg Veszprémben a X. Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferenciát. Idén Kenéz Lili (10.G) és Tamás Bence (10.F) Gombák laboratóriumunkban című pályázatát tartotta a zsűri érdemesnek arra, hogy a döntőben prezentálják munkájukat.


A konferencián több különböző formában lehetett versenyezni. Volt feladatmegoldó verseny fizikából, kémiából, volt maratoni mérnökverseny és saját kutatómunkát bemutató előadások versenye. Mindegyik esetben az eredetileg jelentkezők interneten beküldött munkái alapján válogatták a döntőben résztvevőket.
 
Lili és Bence előadásukban és az azt követő vitában is megbízható tudásukat szerényen és derűsen prezentálták.
 
Előadásukban bemutatták, hogyan kelt életre munkájuk nyomán iskolánk kitűnően felszerelt mikrobiológia laboratóriuma. Hogyan építették kutatási tervüket a korábban babokkal végzett kutatásokra (Kalácska Eszter, Hujbert Kata, Hujbert Anna), valamint a szakirodalomban a csernobili feketepenész gombákról írt cikkek tanulságaira. Beszámoltak egy érdekes kísérleti eredményükről, amelyről azért azt is elmondták, hogy tudományos elfogadhatósághoz még nagyon sok kísérletet akarnak elvégezni.  (Felkészítő tanáruk Dr. Tóth Eszter volt.)
 
Kenéz Lili és Tamás Bence ezen az országos versenyen is öregbítették a Boronkay jó hírét, harmadik helyezést értek el. (A verseny színvonalát mutatja, hogy az egyik, idei TUDOK nagydíjas végzett Lili és Bence előtt a második helyen.)
 
 
A díjazottak
 
A prezentációjuk és a prezentációban elmondottak itt tölthetőek le. (hamarosan)