Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Pedagógusnapi kitüntetések – 2013

2013-06-06 15:28:08

A napokban hangzott el – ezúttal történetesen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úr egyik Veszprémben mondott beszédében, hogy „a történelmünk során akárhányszor a magyar nemzetnek újra talpra kellett állnia, mindig számíthatott a pedagógusaira”. Ilyentájt immár több mint hat évtizede köszöntjük hazánkban hasonló elismerő szavakkal a „nemzet napszámosait”: a pedagógusokat, és csodálkozunk újra és újra rájuk és munkájukra. Vácott május 30-án az Értéktárban, és Budapesten a Puskás Ferenc Stadionban került sor azokra a pedagógusnapi ünnepségekre, amelyeken hét kollégánk is jelentős városi és országos elismerést vehetett át.  

 
A városi ünnepségen került sor a váci pedagógusnapi kitüntetések, elismerések átadására. 
 
A Váci Katedra Díj
 
A „Váci Katedra Pedagógia Díjban” részesült iskolánk igazgatóhelyettese, Dian János.
 
Dian János 1983-1987 között az iskolánk diákja volt, tehát elmondható róla, hogy „saját nevelés”. 
A műszaki terület igazgatóhelyetteseként elkötelezett híve a szakképzésnek. 
A fejlesztések érdekében számtalan pályázat megírásában és megvalósításában vett részt, amelyből a legnagyobb horderejű a közel 700 millió forint összértékű épületbővítésünk volt, aminek ő volt a projektmenedzsere. 
Több új képzési forma is az ő kezdeményezésére indult, mint például a webmester, az informatika hardveres ága és a multimédiás szakok. 
Sokat dolgozott azon is, hogy a technikusi képzéseink elérhetőek legyenek a más iskolákban (akár gimnáziumokban) végzettek számára is. 
Informatika tanárként is sikeres, hiszen több diákja országos dobogós helyezést ért el. 
De nem csak felkészítő, hanem szervező-lebonyolítóként is részt vett országos szakmai versenyekben.
Ezen a területen tanácsait a mai napig kikérik. Ezek mellett aktív szervezője és résztvevője, sőt dokumentálója a különböző iskolai rendezvényeknek, tanári programoknak. Az iskolatörténeti kiállításunk létrejöttében is elvitathatatlan érdemei vannak. Összességében elmondható róla, hogy igazán sokoldalú, az iskolája iránt elkötelezett, igazi tanáregyéniség. Diákjai és kollégái egyaránt tisztelik, sőt kedvelik. Elismerik tudását, munkáját, korrektségét.
 
 
Balról: Pető Tibor alpolgármester, Ferenczi Sándor (Piarista Gimnázium), Gréczi Mária (I. Géza Király), Birkné Bolemant Katalin (Radnóti), Kovácsné Oly Franciska (Alsóvárosi Óvoda), Dian János (Boronkay), Kápolnai Jenő (Zeneiskola), Mokánszky Zoltán alpolgármester
 

A tehetséggondozásért díjazott pedagógusaink

Öt kollegánk kapott elismerő oklevelet a felzárkóztatás, a képességfejlesztés és a tehetséggondozás területén elért eredményeiért. 

Gergelyi Katalin tanítványai országos magyar illetve francia nyelvi versenyen elért kiváló eredményeiért,
Cs. Nagy András tanítványai országos matematika tanulmányi versenyen elért kiváló eredményeiért,
Dr. Minda Mihály tanítványai országos matematika tanulmányi versenyen elért kiváló eredményeiért,
Pszota József tanítványai országos műszaki tanulmányi versenyen, országos szakmai tanulmányi versenyen illetve a szakmai érettségi tárgyak tanulmányi versenyén elért kiváló eredményeiért,
Tumann Péter tanítványai országos történelmi és honismereti versenyen szerzett kiváló eredményeiért.
 

 

A Magyar Diáksportért díjazottja

Fábián Gábor ugyanezen a napon a Puskás Ferenc Stadion Iharos termében a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által alapított, a Magyar Diáksportért elnevezésű díjban részesült, amelyet minden évben megyénként csak egy-egy olyan pedagógusnak adnak át, akinek ezáltal vagy az eredményes a diáksport terén végzett munkáját, vagy a diáksport területén végzett áldozatos feladatvégzését ismerik el. A Boronkay igazgatójának laudációjában mindkét területen végzett feladatvállalást példaértékűnek találta a döntéshozó testület.
 
 
Az irányítása alatt álló különböző kategóriákban induló labdarugó csapataival (futsal, lányfoci, fiúfoci) az utóbbi években minden esztendőben legalább egy-egy együttesével országos döntős volt, hat évre visszamenőleg pedig minden évben legalább egy országos dobogós helyezést szerzett. Ezen kívül rengeteg diákolimpiai verseny rendezésében is részt vett, jellemzően a labdarúgás terén, s a bírálók ezt is nagyra értékelték. A labdarúgásban több országos elődöntőt, két országos döntőt rendezett itt Vácon, nem is számítva a számos megyei elődöntőket és selejtezőket. Az indoklások között mindezeken túl az is elhangzott még, hogy Fábián Gábor olyan iskolának az igazgatója, amely a sporteredmények terén a kategóriájában az ország egyik legeredményesebb iskolája, illetve maga az iskola és testnevelői is számos más sportágban aktívan részt vesznek a különféle megyei versenyek lebonyolításában. Tehát e díj megítélésével egyúttal értékelték az iskolánkat is, amely általában nem csak benevez egy-egy versenyre, hanem a szervezésből is tevékenyen kiveszi a részét. 
 

A magyar sportsikerek e patinás színhelyén Balogh Gábor egykori öttusa világbajnokunk, az MDSZ elnöke adta át a díjat.
 
Az 1996-ban alapított díj rangját az mutatja talán a legjobban, hogy a kitüntetést évente csak korlátozott számban adják ki, az utóbbi években megyénként már csak egyet, Vácról is még csak igen kevesen kapták meg. (Pajor Ferencné iskolánk testnevelője, aki mögött immár 40 éves sikeres munka áll és Szikora Gyula, atlétikaedző, az Árpád tanára 2000-ben részesült e díjban és még dr. Molnár Lajos kapta meg az ország egyik legeredményesebb iskolájának igazgatójaként 2008-ban.) 
 
Fábián Gábor kérdésünkre elmondta, hogy bár rendkívül megtisztelőnek találja az elismerést, de talán ezúttal magánál alkalmasabb személy is lehetett volna a kitüntetett. Mivel igazgatónk a Pest megyei szervezet vezetőségi tagja, ezért neki is volt előterjesztési joga, ő maga fel is terjesztette e díjra kollégáját, Egri Gyulát. Ha döntés helyzetben lett volna, akkor Egri Gyula, a Pest megyei Diákszövetség elnöke, a budaörsi Illyés gimnázium testnevelője előrébb sorolódott volna, hiszen ő már évek óta rendkívül sokat dolgozik jelentősebb anyagi források nélkül is a megyei diákszövetség élén. 
 
 
Minden díjban részesült kollégánknak szívből gratulálunk, s ideidézzük még a miniszterelnök-helyettes úr Veszprémben elhangzott beszédének a zárógondolatát:
 
„… a pedagógus szíve, lelke, motorja a közösségnek, ő az, aki látja a jövő közösségét, ezáltal azt, hogy milyen lesz a közösség és az ország jövője. Különösen fontos szerep ez akkor, amikor a családok, a kis közösségek válságban vannak, nagy felelősség: meglátni, felismerni valakiben a tehetséget, és azt a megfelelő irányba terelni. A pedagógusok megfelelnek ennek az elvárásnak, hiszen amikor a magyar nemzetnek talpra kellett állnia - mint például Trianon után is volt –, a pedagógusok ott voltak, és számítani lehetett rájuk.”
 
Hujbert István