Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Tanévnyitó - 2013

2013-09-05 11:32:14

A mindig oly rövidnek tűnő nyár után 2013. szeptember 1-jén most újra ünneplőbe öltözött diákok, tanárok, szülők sereglete töltötte meg a tornatermünket, hogy kezdetét vegye a 2013-2014-es új tanév. 

A tanévnyitót kollégánk, Kovács Kálmán versének tolmácsolásával Kalácska Eszter 12.B osztályos növendékünk kezdte (a vers itt olvasható), majd Fábián Gábor igazgató úr osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.
 
 
 
 
 Nagyítható panorámakép

Tisztelt Vendégeink! Kedves Kollégák! Kedves Diákok!

Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium tanévnyitó ünnepségén. 
 
 
Megkülönböztetett figyelemmel köszöntöm a most belépő új diákjainkat. Ti eddig csak külsősként hallgathattátok másoktól azt, hogy a Boronkay egy versenyistálló. Ami egyébként igaz, mert aki akar, az nálunk a középiskolás lét szinte minden területén érhet el országos, sőt akár nemzetközi eredményeket, legyen az az általatok már jól ismert tantárgyak valamelyike, de akár az itt először tanult szakmai tárgyakhoz kötődő. Az előbb említetteken kívül Pest megye első számú, sőt országosan is a legeredményesebbek közé tartozók vagyunk a tudományos kutatómunka és a sport területén is. Ez utóbbiból 2012 őszén a Parlamentben átadott kitüntetést vehettünk át, amely megtiszteltetés kevés iskolának adatik meg. Mi azonban jobban szeretjük használni azt a kifejezést, hogy a Boronkay egy tehetséggondozó iskola. Méghozzá azért, mert hittel valljuk, hogy tényleg mindenki tehetséges valamiben. 
 
Ezért nálunk versenyezni nem kötelesség, csak lehetőség. Ha tudunk, közvetlenül segítünk. Ez elsősorban a tanulmányi versenyekre való felkészítést jelenti. De segítünk áttételesen is, ha olyan tehetségterületről van szó, amely gondozását az iskola nem tudja felvállalni. Itt elsősorban az egyesületi szinten kiválóan teljesítő élsportolókról van szó. A lényeg tehát az, ami természetesen szól a felsőbb éveseknek is, hogy a Boronkay lehetőségeket kínál a személyiséged fejlesztéséhez, sikerélmények eléréséhez és a továbbtanulásod megalapozásához. 
 
De ehhez nem elég a Boronkayba bejutni, itt bizony tanulni is kell. Meggyőződésem, hogy mindannyian alkalmasak vagytok ezen elvárás teljesítésére. Ezt a feltevést arra alapozom, hogy már hosszú évek óta nem könnyű ide bekerülni. A jó általános iskolai eredmény mellé még meg kellett írni egy jó központi felvételit is, sőt közületek sokaknak még idegen nyelvből is felvételiznie kellett. Megmértünk hát benneteket, s alkalmasnak találtunk az itteni, nem könnyű elvárásoknak való megfelelésre. Nyilván ezt várják tőletek szüleitek is. És ez megint egy olyan gondolat volt, amely a felsőbb évesekre is igaz.
 
 
Nézzünk hát néhány fontos teendőt évfolyamonként.
 
Kezdem a veteránokkal, azaz a 12. évfolyamosokkal. Nem mintha nem tudnátok, de: Életetek egyik legnagyobb élménye lesz a szalagavató. Ne vegyétek félvállról! Ne halogassátok a felkészülést. Döntsetek időben a programról, s kezdjetek el rá készülni minél előbb. Közben persze a tanulásról sem szabad megfeledkezni, hiszen életetek másik, azt akár jelentősen is befolyásoló eseménye lesz az érettségi. Higgyétek el a folyamatos tanulás nem csak a leghatékonyabb, de a leggazdaságosabb is.
 
A 11. évfolyamosaink megmérettetése a Kádi választás, amely szerintem egy kiváló közösségépítő program. Figyeljetek oda a májusban megbeszéltekre, hiszen a tavalyi kádi-jelöltek rengeteg jó ötletet adtak. Mindemellett a tanulást sem szabad elhanyagolni, mert az év végi jegyek már felvételi pontokat érnek.
 
A 10. évfolyamosokra ebben az évben két nagyobb feladat vár.  Az egyik, hogy márciusig el kell dönteni milyen faktokat fogtok választani. Erről majd a későbbiek során fogunk beszélni, mert a továbbtanulásotok szempontjából ez fontos dolog. A másik az év végén esedékes kompetencia-mérés, amelyen mutatott eredményeitek alapján rangsorolják az iskolát. Tehát a szokásos versenyeredmények mellett ez az, amikor ti is tehettek a Boronkayért. Sajnálatos változás, hogy az új előírások miatt az idén lesz utoljára őszi érettségi időszak. Ráadásul az előrehozott formában letehető tantárgyak száma is jelentősen be lett korlátozva. Ez nem egyszerűen csak csökkenti a lehetőségeitek számát, de sokkal átgondoltabb stratégiát is igényel tőletek.  Figyeljetek oda tanáraitokra, mert ebben is igyekszünk majd nektek segíteni, a lehetőségeket jól kihasználni.
 
A 9. évfolyamosok legfontosabb feladata, hogy alakuljanak ki az osztályközösségek. Ismerjétek meg, s gyarapodásotokra használjátok az iskola által nyújtott lehetőségeket, mint például a szakkörök, edzések, túrák, versenyzési és fellépési lehetőségek. Régebben osztályfőnökként mindig azt mondtam a diákjaimnak, hogy kapcsolódjanak be minél több programba, vegyenek részt ezek szervezésében is, mert bár plusz munkával, plusz energiával járnak, de olyan élményeket adnak, amelyeket később nem fogsz tudni pótolni. Merem ezt azért is kijelenteni, mert évekkel ezelőtt érettségizett diákjaink is visszajárnak és beszámolnak arról, milyen jó volt boronkaysnak lenni. 
 
 
Kedves Szülők! Kedves Kollégák! 
 
Nyilvánvaló, hogy mindannyian azon fáradozunk, hogy gyermekeinek a lehető legjobb legyen. Számtalan, az oktatást érintő változáson vagyunk túl, s rengeteg van még előttünk. Nem tagadom, nem könnyű megfelelni az új előírásoknak, s bizony számtalan feszültségeket is szül a vélemények különbsége. Ugyanakkor hittel vallom, tudjuk mi a feladatunk!  S talán az is megállja a helyét, ha azt mondom, ezt bizonyítottuk a mögöttünk hagyott, nem könnyű tanévekben is. 
 
A legfontosabb a gyerekünk. Igen, szándékosan használtam ezt a kifejezést, hogy a gyerekünk, mert mi is sajátjainknak tekintjük őket, s az ő fejlődésük számunkra is nagyon fontos. Ebben kérem minden szülő és tanár együttműködését. 
 
Beszédem végére egy talán könnyen megjegyezhető adat, amely kivételesen nem versenyeredmény. 
 
2013. júniusában jelent meg az a tanulmány, amely megvizsgálta Magyarország összes középfokú oktatással foglalkozó iskoláját (ez közel 1000) a pedagógiai hozzáadott érték alapján. Ez azt jelenti, hogy milyen szintű tudással lép be a diák az intézménybe, s onnan milyen szintű tudással jön ki. Ebben a Boronkayhoz még csak hasonló versenyeredményeket sem elérő iskolák is jól szerepelhetnek, hiszen a diákok tudásszintjén ők is javíthatnak. Minél alacsonyabb a belépő érték, elvileg annál könnyebb javítani. Talán nem véletlen, hogy éppen ilyen iskolák érték el relatíve a legjobb eredményeket, s az elitnek számító iskolák döntő többsége még a százas mezőnybe sem fért be. Sőt ezen intézmények közel fele negatív értéket produkált. Nos, ezen a listán a Boronkay Pest megyében magasan az első, s az országos listán is mindössze két jó nevű gimnázium előzi meg, szakközépiskola pedig egy sem, amely adat összességében az 54. helyre lett elég.
 
Beszédem lezárására egy kisiskolásoknak szánt Weöres Sándor versecske részletét választottam, amelyen azonban az idősebbek is elgondolkozhatnak: „Hét-fejű zivatar, tanuljuk a leckét, Ki tanulni nem akar, cseréljen fejecskét”
 
Ezzel a 2013-2014-es tanévet megnyitom.
 
Jó hangulatú, eredményes munkát kívánok mindenkinek!
 
Az iskola vezetése
 
 
 
Tanáraink az ünnepségen, akik közülük sokan most kezdik első tanévüket az iskolánkban

A beszéd elhangzása után az igazgató úr egy díszes elismerő oklevél átnyújtásával köszönte meg iskolánk tavalyi támogatóinak az alapítvány működéséhez nyújtott nagylelkű anyagi segítségét.

 
A tanévek végén, a már a nyári kalandokon ábrándozó diákjainknak igen nagy türelmet igénylő feladata szokott lenni, hogy kivárják a számtalan sikeres növendékünk okleveleinek átadását. Most azonban erre nem volt szükség, mert „csupán” nyolc tanár neve hangzott el, akik mind a diákság, mind a tantestület elismerésében részesülhettek ebből az ünnepi alkalomból. A diákok szavazatai alapján hat tanárunk kapta meg a „Ki a legjobb boronkays tanár?” oklevelet, mégpedig két, a teljes állású és a részállású tanárok kategóriájában. Hársfalvi Anikó, dr. Minda Mihályné Kolostori Nóra, Borosné Paku Beáta főállásúként, Szlobodnik Mihály, Trieb Veronika, Coppage Lea pedig mint részállásúként részesült ebben az elismerésben, s kapta meg a diáktól való legnagyobb elismerést: az oklevél átadáskor felcsattanó tapsot és felmorajló spontán ovációt. 
 
 
A Boronkayban idén először osztottak ki a tantestület szavazata alapján Katedra Díjat, amellyel az iskola pedagógusai azoknak a tanárkollégáknak szeretnék kifejezni elismerésüket, akiknek a munkáját maguk a legpéldaértékűbbnek tartják. Szilágyi Erzsébet és Erőss Sándor részesültek idén e díjban, amellyel egy Boronkay plakett és egy díszes oklevél járt. (Bővebb ismertetőnk itt olvasható a Boronkay Katedra Díj jutalmazottairól.)
 
 

Hát kalandra fel az idei tanévben, diákok, kollégák!