Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Turek Miklós két versszínházi előadása

2014-02-17 16:55:18
A Boronkay volt diákja, Turek Miklós iskolánk dísztermében bemutatta  2014. január 30-án József Attila Nappal hold kél bennem című és 2014. február 4-én pedig A Szőlőszem című versszínházi előadását, amely utóbbit Petőfi Sándor műveiből állított össze.
 
 
Diáktársaim elmondása alapján, a legtöbben úgy mentek Turek Miklós műsoraira, hogy nem volt túl nagy elvárásuk. Gondolták, olyan lesz, mint általában az iskolai előadások: nem rosszak, de semmi különös, legalább nem kell órára menni. Én kimondottan nagy elvárásokkal érkeztem a díszterembe, hiszen Jendrék tanárnőtől csak csupa jót hallottam Turek Miklósról, egykori a diákjáról.
 
József Attila: Nappal hold kél bennem
 
 
Január 30-án volt az első. Rövid bemutatkozása után a művész kiment, s mikor újra visszatért a díszterembe, nem Turek Miklós, hanem József Attila jött be az ajtón, az élettől és a szenvedésektől megviselt, nehéz sorsú, vállán súlyos „keresztet” cipelő fiatalember. Nagyon meglepett, hogy csupán megjelenésével – és egy-két díszletként alkalmazott tárggyal – másodpercek alatt a dísztermet dohos, hideg picévé varázsolta. A bent ülők, egy pillanat alatt, zsibongó gyerektömegből, némán figyelő közönséggé változtak. Próbáltam kritikus szemmel nézni, de annyira magával ragadtak az előadó szavai, hogy megfeledkezve elhatározásomról, hagytam, hogy egy másik világba repítsen. Néhány kellék és gesztusai segítségével Turek Miklós „csupán” verseket szavalt egymás után. A költeményeket korábban is ismertem, de most kellett ráébrednem, hogy néhányat dehogy ismertem. Ahogy beszélt, József Attilát láttam magam előtt, akit egyszerre csodáltam, szerettem és nagyon sajnáltam. Én még sosem tapasztaltam, hogy valakit ennyire tudjon azonosulni a szerepével.
 
 
Petőfi Sándor: Szőlőszem
 
 
A második előadás február 4-én volt. Ekkor Petőfi Sándor „állt előttünk”. Őszintén bevallom, kevesebbet vártam a „Szőlőszem” előadástól, mint a „Nappal hold kél bennem…”-től, de kellemesen csalódtam. Petőfi Sándornak nem csupán egy arcát mutatta meg, nemcsak a közismert honfit, az alföldi táj szerelmesét, a forradalmárt vagy a szerelmes ifjút, büszke apát játszotta el, egyszerre volt mindegyik, és ettől volt annyira „igazi”.
 
Bíztam benne, hogy az előadások tetszenek majd, de arra nem számítottam, hogy lenyűgöznek. A tanárnő nem túlzott, Turek Miklós valóban jó színész. Úgy vélem, előadásaiban a legkülönlegesebb az volt, hogy egyaránt nyűgözte le azokat, akik az irodalom „szerelmesei”, és azokat is, akiktől mindez távol áll. Egyszerre volt hatásos, gyönyörködtető és tanulságos.
 
Bartha Blanka 12.a
 

 Szmandray Marcell fotói (József Attila előadás)

 Szmandray Marcell fotói (Petőfi Sándor előadás)

 A Boronkay Arculat Stódió felvétele (részlet)