Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Új fejlesztések és más újdonságok a honlapunkon

2013-09-14 15:27:45

Ritkán adódik alkalom arra, hogy a honlap szerkesztőségi munkájába betekintést engedjünk, azonban annyi történés volt az utóbbi időben, hogy ezúttal indokoltnak láttuk e változásokról tájékoztatni a széles olvasóközönséget. 

E híradásnak az aktualitását az is adja, hogy az idei tanévnyitásra megújult a honlapunk, amely felületén bár csak néhány apró, de belső funkcionalitásának tekintetében annál jelentősebb „ráncfelvarráson” esett túl. Mindezek kapcsán egy kicsit visszatekintünk most új honlapunk 2,5 esztendős történetére, s bemutatjuk a Google Analytics szolgáltatás segítségével a weboldal látogatóiról készült statisztikánkat is. 

 
 

1

A tartalmi megújulás jegyében elsőként Dian János állhatatos és Horváth Balázs szorgalmas munkája gyümölcseként az Öregdiákoknak rovatunk, Volt osztályaink menüpontja alá tavaly folyamatosan feltettük az iskola 60 esztendejének minden tablóképét, osztályfőnökének fotóját, osztályainak névsorát. Ajánljuk hát szíves figyelmükbe e patinás iskola régi korainak nosztalgikus múltidéző oldalait. Pl. akár innen kezdve... 
 
*****

2

Folyamatosan dolgozunk az iskola immár rendezett multimédiás archívumának publikálásán is, úgyhogy hamarosan felkerülnek a régi diáknapok, szalagavatók, ballagások fotó- és filmanyagai is. E munka első epizódjaként megjelentettük az e pillanatban fellelhető összes régi tantestületi csoportképet, szalagavatós és ballagási videót
 
*****
 

3

A Boronkay Arculat Stúdió házi fejlesztésű munkája volt még e nyáron az iskola virtuális bejárására alkalmat nyújtó Iskolakalauz, amelynek 1.0-ás változatával máris körbenézhetnek a szérűskerti épületünk földszinti helyiségeiben.
 
 
*****
 

4

Fábián Gábor igazgató úr elképzelései alapján szeptember 1-jére készült el Krebsz Ádám, egykori öregdiákunk webprogramozásában a már említett honlap-korszerűsítésünk. 
 
A nagyközönség számára talán a legkevésbé látványos módon a honlap adminisztrátori kezelőfelülete újult meg, amely minden tekintetben immár megfelel a XXI. századi információtechnológia legkorszerűbb kihívásainak is.
  • Mostantól űrlapokat is ki tudunk tenni, amelyeket a felhasználók kitölthetnek és egy adott e-mailcímre visszaküldhetnek. 
  • Facebook-kedvelés-, Twitter-, e-mail-küldés gombja mellett a nyomtatható változat kapcsolója is kikerült az oldalakra.
  • Ezentúl sokkal finomabb találatokat ad a kiemelt helyre került „Keresés”, amely immár elkülönített eredményeket ad a cikkek címében, a cikkek szövegében, a tanárok, a dolgozók, a tanulók nevei között és minden más szöveges oldalon.
  • Kiemelt hírekként cikkek, galériák, videók jelennek meg ezentúl a honlap nyitófelületének legfontosabb részén.
  • A galériában lévő képekhez mostantól szöveges képaláírás is hozzáadható lesz.
 
*****
 
 
S akkor lássuk most a honlap statisztikáit:
 
A 2011. januárjától indult honlap működésének (2013-ban fél év méréskimaradással) két esztendeje alatt közel 
-  70.000 személy látogatta meg az internetes publikációnkat,
- 232.000 látogatás volt összesen, ebből 1. helyen 94 %-kal Magyarországról kerestek fel bennünket, a 2. helyen pedig (2100 látogatással) Ausztriából,
- 750.000 oldalmegtekintés történt.
 
Közel 70%-nyi volt a visszatérő látogatónk, akik egyenként átlagban 3 oldalt tekintettek meg, és zömében 3 percig tartózkodtak a honlapon (ami 100-500 közötti napi átlag látogatottságot jelentett, a tanszünetekben a legalacsonyabb mutatóval.) Egy látogató átlagban egy meglátogatott oldalon kb. másfél percet töltött el, de 3800 látogatónk „ragadt” félóránál is hosszabb időn át a honlapunkon. A két és fél év látogatói csúcsa 2011. március 10-én volt, amikor mintegy 1400-an tekintették meg a honlapunkat. 97%-nyi részben asztali gépről történt a látogatás, 5200 esetben (2,5%-ban) mobilról, és 1000 esetben (0,5%-ban) tabletről.
 
A nyitó oldal után a galériák és az osztályfényképek voltak a leglátogatottabbak, s az első szöveges csúcstartóként a 9. helyen a matematikai levelezőszakkör áll a 7600-as látogatói létszámával.
 
Konkrét oldalak tekintetében a sorrend így alakult:
 
1. 192.000 látogató járt a nyitóoldalon,
2. volt az osztályok névsorában való keresés,
3. 3100 látogató volt kíváncsi a Vízkereszt ünnepén című cikkünkre, 
4. volt a tantestület fotóinak látogatása,
5. volt a matematika levelező szakkör nézettsége, 
6. az eseménynaptár,
7. pedig a Borshow - 2011 - 3. rész című cikkünk volt. 
 
Sok „külső” szerveren tárolt multimédiás anyagunk áll még beágyazottan a honlapunkon, amelyek némelyike szintén néhol igen tisztes népszerűségnek örvendett. Általában elmondható ezekről, hogy mindig egy-egy fontosabb iskolai diákrendezvényünk után lódult meg az irántuk való érdeklődés.
 
Panorámakép 
 
Video
1100 látogató - 11.N Kádi-film - 2013
 
Nyilván vannak húszmilliós látogatottságot egy hét alatt elérő oldalak és videók is a web legnépszerűbb szegleteiben, de a fenti adatok alapján talán elmondható, hogy csak egyetlen egy középiskola híreire koncentráló információs honlapként működtetett webes publikációnk azért valószínűleg tisztességesen betölti a szolgálatát: a diákok (öregdiákok) és a szülők tájékoztatásának szükséges és elégséges szerepét. 
 
Hujbert István
felelős szerkesztő