Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Váci Panda amerikai futball csapata

2013-03-21 18:32:28

2012 decemberében ötlött a gondolat Boronkays diákjaink fejébe, hogy indítani kéne egy amatőr amerikai futball csapatot. Diósi Dániel, Kosdi Dávid, Szabó Ádám és Sütő Ádám alapítók közreműködésével három hónap leforgása alatt nyilvánosságra jutott a csapat megjelenése, és elismertek lettek a Váci Pandák!

Március 2-án már meg is tartották az első, toborzó edzést, amire közel 40 fiatal középiskolás látogatott el!
Az edzés délelőtt 10 órakor kezdődött, a Boronkayval szemben lévő üres, fűvel borított területen. A segítők, többek között Nagy Péter tanár úr, Nagy Mátyás, és öccse Peti, valamint egy profi amerikai focis srác (volt diákunk ő is) Lázár Sebestyén, 3 csapatra bontották a fiúkat, és úgy magyarázták el a szabályokat. Mindenki résztvevő gyorsaságát lemérték futásban, valamint dobógyakorlatokat is végezhettek. A dobásnál egyszerre három ember vett részt. Az egyik játékos dobta a labdát, míg a másik kettőnek el kellett kapni, vigyázva arra, nehogy interception legyen: vagyis a másik ember kaparintsa meg a labdát. Közben írták az embereket, ki melyik területen a legtehetségesebb.
 
A futásnál két távot kellett teljesíteni. Az egyik egy kb 40 méteres táv volt, a másik táv az úgy nevezett 20-yard shuttle, ami jóval nehezebb és technikásabb. Ennél az embernek kikellett futni 5 métert jobbra, majd vissza a start helyre, onnan tovább bal oldalra, végül megint a start helyre.
 
A harmadik csoport a „fal”-at gyakorolta, ami az egyik legfontosabb része a játéknak. A két csapat emberei egymással szemben helyezkednek el, támadó állásban, félig gugolva. Nagyon kell figyelni itt az embereknek, hogy hol van az egyensúly, mert amikor elkezdődik a meccs, az ellenfél neki ugrik, aminek muszáj ellenállni, különben az illető hátra esik. A legtöbben először meghökkentek, mert a feladatot két birkózó, Peti és Fekete Pál mutatta be. De az biztos hogy nagy sikert aratott, többen nevetve ugrottak neki az ellenfelüknek.
 
Miután mindenki kipróbálta magát mindenhol, a rendezők úgy döntöttek, játszanak egy kicsit a hátra lévő időben. Ez 12 órakor volt, amikor az edzésnek hivatalosan vége kellett volna hogy legyen. Viszont senkinek nem akaródzott haza menni, mindenki jól érezte magát. Két csapatra lettek osztva, és megpróbálkoztak egy „igazi” játékkal.
 
A srácok, belemelegedve a játékba, elfelejtkezve a kissé szeles, hideg levegőről, minden erejüket bele adva játszottak. Csak délután 2 óra körül hagyták abba.
 
 
A jól sikerült edzés után egy héttel következett a második, amire 24 ember jött el. Ez már keményebb edzés volt, erősítettek is, és nem volt lazsálás!
 
A következőt 23-án fogják megtartani, ugyancsak a Boronkayval szemben. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak. Rossz idő esetén is meg lesz tartva, hozzatok magatokkal melegebb ruhákat, amiben kényelmesen lehet focizni!
 
Ha nagyon rossz lenne az idő, az edzés elmaradásáról itt tudtok értesülni.
 
Mindenkinek ajánljuk a Váci Panda csapatot, aki érez magában egy kis energiát, erőt és gyorsaságot, vagy csak szívesen játszana egy jó hangulatú kis közösségben! Hajrá Pandák! 
 
Nagy Zsuzsanna