Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Világraszóló nyári sikerek kajakozóinktól

2013-09-21 11:01:18
A nyáron megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is Noé Zsombor (11.P) K2-es hajóban aranyérmet szerzett, ugyanő szintén e világbajnokságon 1000m-en K4-ben is első lett, és Freisták Péter (11.A), Oláh Gergely (11.P) K2-es párosban pedig az ifjúsági maratoni kajak-kenu Eb-n bronzérmesek lettek. Freisták Péter (11.A), társával, a győri Kmetti Mátéval a szeptember 13-15-én, a cseh Racice-ben megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén K2-ben 1000m-en 3. helyezést ért el.
 
 
 
Noé Zsombor (elől) és Vass Péter a kanadai vb-n
 
A Noé Zsombor (Váci Hajó) és Vass Péter (Dunafüred) páros a lengyelországi Poznanban megrendezett kajak-kenu ifjúsági világbajnokságon, a 17-18 esztendősök K2-ek 1000 m-es síkvízi versenyén 1. helyezést ért el. E nyáron még a kanadai Wellandban ugyenez a páros 1000 méteren meggyőző fölénnyel, kéthajóhossznyi győzelemmel lett világbajnok.
 
 
Noé Zsombor (elölről a második) a kanadai vb-n
 
Szintén másfélhajónyi előnnyel ért célba ugyanitt 1000m-en a Fekete Martin, Vass Péter, Noé Zsombor, Janza Richard K4-es egység.
 
Bár már „csak” magyar sikere Noé Zsombornak, de mindenképpen még említésre méltó eseménye volt e nyárnak, hogy a Szolnokon megrendezett felnőtt magyar kajak-kenu bajnokságon, a legfiatalabb indulóként a Noé-Vass K2-s páros a 6. helyet szerezte meg. 
 
Szmandray Marcell 10.B a világbajnok kajakozónkkal készített riportját itt olvashatják
 
 
Freisták Péter és Oláh Gergely a portugáliai kajak maratoni Eb-n
 
 A portugáliai Vila Verdében szeptember 14-én megrendezett maratoni kajak-kenu Eb-ről elhozott nyolc magyar érem egyikét – egy szépen csillogó bronzérmet –, a férfi K2-ek juniorok mezőnyében a Freisták Péter (11.A), Oláh Gergely (11.P) páros hozta el. A 21 km-es távon a nemzetközi mezőny legjobbja, a dán páros rögtön a verseny elején elment, a mieink mindvégig egy négyes bolyban követték őket, ahol a hajrában aztán végülis a magyar egységnél az egyik spanyol hajó bizonyult jobbnak.
 
 
Freisták Péter és Kmetti Máté a dobogó harmadik fokán a cseh Racice-ben
 
Az OLYMPIC HOPES CANOE SPRINT COMPETITION nevű verseny 3 napján 36 versenyszámban, 22 ország 448 versenyzőjének részvételével, 108 érmet osztottak ki, Freisták Péter-Kmetti Máté páros e versenyen lett bronzérmes.   
 
Megkérdeztük a fiúkat e szép siker után, hogy mit hozhat a jövő, szeretnének-e még „fényesebb” érmet szerezni? 
Freisták Péter a saját korosztályában szeretné még képviselni hazánkat, s még további sikereket kívánna elérni, Oláh Gergely azt válaszolta, hogy mivel sportága sajnos nem olimpiai szám még, de az annak megfelelő négyévente megrendezésre kerülő világversenyen hamarosan mindenképpen szeretné megméretni magát, és Noé Zsombor is úgy  nyilatkozott, hogy innentől kezdve mindent megtesz azért, hogy kijuthasson a riói olimpiára.
 
E sikerek valóban mindenképpen biztatóak, úgyhogy gratulálunk a fiatal boronkays reménységeinknek, s kívánjuk, hogy újabb álmaik is megvalósulhassanak!
 
Hujbert István